Akcija "Birajmo domaće"

Istraživanja pokazuju da je Srbija pri dnu lestvice evropskih zemalja po svesti o potrebi kupovine domaćih proizvoda, zato je pokrenuta akcija "Birajmo domaće".

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2009.

01:18

Default images

Mnoge zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, dolaskom krize počele su akcije na popularisanju kupovine domaćih proizvoda kako bi bar iznutra podstakle domaću privredu. U Srbiji se tek ovih dana obnavlja akcija "Kupujmo domaće" iz 2004, ali ovaj put nju nije pokrenulo Ministarstvo trgovine već nevladina organizacija.

Kupovinom domaćeg proizvoda podržavate fabriku koja ga izrađuje i time, između ostalih pozitivnih efekata, obezbeđujete radna mesta za svoje sugrađane, ali i prihode državi od brojnih poreza. Uloga potrošača u lancu održavanja domaće privrede je cilj akcije 'Birajmo domaće', objašnjava predsednik udruženja "Moja Srbija" Milan Ristić.

Iako nije idejni tvorac ovog projekta, Ministarstvo trgovine podržalo je akciju "Birajmo domaće". Ministar Slobodan Milosavljević pozvao je građane da na taj način pomognu očuvanju i razvoju srpske privrede u uslovima krize.

Istraživanja pokazuju da su građani Srbije na evropskom začelju kada je u pitanju svest o njihovoj ulozi potrošača u celokupnom lancu privrede, kaže ekonomista Stipe Lovreta. To nije jedini razlog što domaći kupci radije biraju stranu robu, kaže Lovreta i podseća da su građani izgubili i zbog lošeg odnosa proizvođača prema njima.

Strani proizvodi uveliko su preplavili tržište u Srbiji, ali njihov kvalitet se ponekad dovodi u pitanje.

Potpredsednik nacionalne organizacije potrošača Goran Papović bio je na testiranju koje je organizovao "Prokter end Gembl", povodom glasina o različitom kvalitetu praška "arijel" na zapadu i istoku Evrope i koje je pokazalo da zapadne i srpske domaćice dobijaju isti rezultat pranja.

Međutim, jedine razlike koje postoje rezultat su uslova koji se dopuštaju na domaćem tržištu, kaže Papović.

Podsetimo, kampanju "Kupujmo domaće" je pokrenulo Ministarstvo trgovine još pre pet godina, ali konkretni rezultati te akcije nikada nisu saopšteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: