Cvetković: Investicije u železnicu

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da su trenutno u Srbiji u toku investicije u železnicu čija vrednost je veća od 500 miliona evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2009.

14:42

Default images

Vlada Srbije nastaviće da podržava modernizaciju železnice u Srbiji kako bi ona ponovo dobila stari sjaj i postala sredstvo masovnog prevoza putnika i robe, izjavio je Cvetković povodom 125 godina srpske železnice. Direktor ŽTP-a Milovan Marković, rekao je gostujući u našim vestima, da su u toku reforme, kao i da racionalzacija ne znači nužno otpuštanje radnika.

Premijer Srbije, obilazeći gradilište na deonici pruge Batajnica - Golubinci, na železničkom Koridoru 10, najavio je buduća ulaganja u železnički saobraćaj, podsećajući da su već u toku radovi čija vrednost prelazi 500 miliona evra.

“Mi smo pokrenuli jednu veliku reformu železnice. Investicije se nastavljaju ili se započinju. Projekti koji su tu ukupno prevazilaze 500 miliona evra”, naveo je Cvetković.

Voz u kojim su do Nove Pazove putovali premijer, potpredsednik Vlade, ministar i gradonačelnik Beograda, na ovoj deonici nije prešao 60 kilometara na sat.

Po završetku radova u oktobru, ta brzina će biti udvostručena.

Gostujući u vestima B92 direktor Zeleznica srbije Milovan Marković rekao je da teško proceniti kada će Srbija dobiti efikasniju zeleznicu.

“Naša obaveza je da za četiri godine uradimo reformu, da uđemo u reformu”, kaže Marković.

U poslednjih godinu dana Železnice su smanjile troškove za 15 odsto, sto je u brojkama oko 8 miliona evra.

Direktor Železnica međutim kaže da dalja racionalizacija troškova neće značiti i obavezno otpuštanje radnika, a veruje i da će uoči najavljenog protesta mašinovođa, ipak rešiti problem.

“Mi ćemo izvršiti procene, mi ćemo smanjivati troškove, ali to ne znači da ćemo grubo otpuštati radnike ukoliko nemamo tehnološke pokazatelje da imamo višak zaposlenih”, kaže Marković.

Na početku obilaska, u holu Železničke stanice kod Vukovog spomenika posle nedavnog verbalnog sukoba gradonačelnika Beograda Dragan Đilasa i ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, bila je zanimljiva slika - Mrkonjić je zagrlio gradonačelnika Đilasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: