EU očekuje izlazak iz recesije

Evropska unija prognozira da će se recesija u zoni evra i Uniji okončati u trećem ovogodišnjem kvartalu umerenim ekonomskim rastom.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.09.2009.

13:29

Default images

U trećem tromesečju i zona evra i Unija će beležiti privredni rast od 0,2 odsto u poređenju sa drugim kvartalom, a u poslednja tri meseca 2009. rast će biti tek 0,1 odsto, navodi Evropska komisija u novoj prognozi koja predstavlja reviziju majske.

Zona evra je u prvom i drugom tromsečju beležila pad privrednih aktivnosti od 2,4 odnosno 0,2 odsto. Za celu godinu Komisija očekuje pad od četiri odsto, što je na nivou majske prognoze.

Nešto bolje perspektive rezultat su ubacivanja velikih suma novca u ekonomiju, navodi Komisija koja ocenjuje da fiskalne stimulanse treba zadržati do kraja ove, kao i 2010. godine, ali i ističe da EU i zona evra treba da nađu put za izlazak iz te strategije.

Ovogodišnju inflaciju Komisija procenjuje na 0,4 odsto, kao i u maju, navodeći da su rizici za inflaciju izbalansirani dok su rizici od deflacije iščezli sa rastom cena sirovina.

Komisija je objavila i privremene prognoze rasta za najveće ekonomije 27-članog bloka - Nemačku, Francusku, Italiju, Španiju, Holandiju, Britaniju i Poljsku, koje zajedno daju oko 80 odsto bruto domaćeg proizvoda EU.

Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, Komisija za 2009. prognozira pad od 5,1 odsto prema majskoj proceni pada od 5,4 odsto.

U Francuskoj, drugoj po snazi ekonomiji zone evra, Komisija ove godine očekuje pad od 2,1 odsto dok je u maju prognozirala minus od tri procenta.

Poljska, koja nije u zoni evra, biće jedna od retkih evropskih zemalja koja će ove godine ubeležiti privredni rast, ističe Komisija i navodi da će ta zemlja imati rast od procenat umesto pada od 1,4 odsto prognoziranog proletos.

Ekonomije Španije, Italije, Britanije i Holandije mogle bi međutim da ubeleže veći pad nego što se prognoziralo pre par meseci, navodi se u izveštaju Komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: