Đilas: Bez nasilja 20. septembra

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas osudio je mogućnost napada na učesnike “Povorke ponosa”. Komesar Saveta Evrope za ljudska prava podržao "Povorku ponosa".

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2009.

01:40

Default images

Za manje od nedelju dana, 20. septembra, u Beogradu će biti održana "Povorka ponosa" - skup za promociju prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji. Organizatori veruju da se na beogradskim ulicama neće ponoviti prizori iz 2001. kada su pretučeni učesnici prve parade ponosa u Srbiji.

Gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na B92, gradonačelnik Đilas osudio je mogućnost napada na učesnike povorke.

“Kako će biti sprečeno da neko sa 30 metara baci kamen, ne znam, nisam stručan, videćemo kako će proći to. Ja bih jako voleo, verujte mi, da sve to prođe na način da se oni skupe, izraze svoje stavove na način - sa kojim se ja ne slažem, ali niko im to pravo ne može oduzeti - i da se sve završi bez ijedne razbijene glave, bez ikakvih posledica”, rekao je Đilas.

I pomoćnik načelnika Uprave policije Željko Nikač kaže da ne deli sistem vrednosti LGBT populacije, ali uverava da će policija učiniti sve da zaštiti učesnike “Povorke ponosa”.

On navodi da je i organizator dužan da vodi računa o bezbednosti skupa.

“Svako može da prijavi skup. Recimo ja mogu sada da prijavim skup da ću se skupiti sa polarnim medvedima u gradu i proći ću kroz grad sa polarnim medvedima. Mislim, neću da poredim te ljude, ali hoću da kažem da svako mora da vodi računa, svako je odgovoran za svoje ponašanje. Nikoga to ne oslobađa pravne i poslovne sposobnosti, svako mora da vodi računa o posledicama svoga činjenja. I oni koji napadaju te ljude”, poručio je Nikač.

“Mi ćemo se organizovati dosta dobro. Naša Uprava policije, Direkcija policije, Sektor za javni red i mir, mi imamo dobre referentne jedinice. Mi ćemo pokušati potiskivanjem i razdvajanjem tih grupa da obezbedimo taj javni skup na jedan normalan način”, kazao je on.

“Povorku ponosa” podržale su brojne međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava, kao i više od 60 nevladinih organizacija iz Srbije, ali i mnogi glumci, reditelji, pevači, javne ličnosti.

"MUP i Dačić da se jasno odrede"

Organizacioni odbor “Povorke ponosa” saopštio je da je zabrinut izjavama pomoćnika načelnika Uprave policije Željka Nikača u “Utisku nedelje”, gde nije isključio mogućnost zabrane održavanja skupa, ukoliko bezbednosi rizici ukažu na to.

Kako se navodi u saopštenju, nedopustivo je da u 2009. godini država ustukne pred najavama grupa koje žele da izazovu nasilje i podseća se da je osnovna dužnost policije da ne dozvoli, kako je navedeno, kapitulaciju Ustavnih i ljudskih prava.
Organizacioni odbor poziva ministra policije Ivicu Dačića da se Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučno, jasno i javno odredi prema Ustavom zagarantovanim pravima na slobodno javno okupljanje i saopšti koje će mere biti preuzete prema onima koji pokušavaju da nasilno spreče “Povorku ponosa”.

Organizacioni odbor saopštava da je 31. avgusta uredno prijavio skup po Zakonu o okupljanju građana, i da preduzima sve mere koje su mu obaveza kao organizatoru da skup protekne u najboljem redu.

U Povorci ponosa 20. septembra u Beogradu neće šetati polarni medvedi, već ravnopravne građanke i građani, kao i predstavnici državnih organa i ministarstava, lideri i članovi parlamentarnih stranaka i nevladinih organizacija, predstavnici ambasada zemalja EU, kao i brojni gosti iz celog sveta, navodi se u saopštenju.

Organizacioni odbor takođe žali što su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar obrazovanja Žarko Obradović u istoj emisiji izjavili da "ne dele isti sistem vrednosti" sa učesnicima “Povorke”, navodeći da jedini sistem vrednosti koji “Povorka ponosa” promoviše jesu univerzalna ljudska prava iz kojih proističe zabrana diskriminacije svih vrsta, koja su kao dostignuća priznata u sistemu Ujedinjenih nacija.

Savet Evrope: Poštovati prava LGBT osoba

Visoki komesar Saveta Evrope za ljudska prava Tomas Hamarberg ocenio je danas, povodom predstojeće “Povorke ponosa“ u Beogradu, da su lezbijke, homoseksualaci, biseksualaci i transseksualaci (LGBT) u Srbiji i dalje žrtve diskriminacije, predrasuda i netolerancije.

"Obavešten sam da je nedavno sprovedena anketa u Srbiji pokazala da 70 odsto ispitanika smatra da je homoseksualnost bolest, dok samo osam odsto smatra da su parade ponosa legitiman način traženja jednakih prava za LGBT osobe. Ovo su zabrinjavajuće cifre", ocenio je Hamarberg.

On je u poruci učesnicima “Povorke ponosa“ naglasio da je neophodno ponoviti da se osnovna sloboda mirnog okupljanja, predviđena članom 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima, odnosi na sva lica, uključujući LGBT osobe.

"Uveren sam da su podrška srpskih vlasti Paradi ponosa, zajedno sa nedavno usvojenim antidiskriminatornim zakonom i njegovom punom primenom, ključni koraci u poboljšanju ljudskih prava LGBT osoba", ocenio je Hamarberg.

"Međutim, da bi dalji koraci biti preduzeti potrebno je uložiti više truda da bi se promenili stavovi i obezbedilo da se stane na kraj upornoj homofobiji i transfobiji", naveo je on.

I nevladina organizacija Amnesti internacional takođe je pružila podršku organizatorima "Povorke ponosa" o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

GLIC: SPC da pozove na sudržavanje od nasilja

Organizacija Gej lezbejski info centar uputila je Srpskoj pravoslavnoj crkvi javnu molbu da pozove svoje vernike da se 20. septembra suzdrže od nasilja prema učesnicima "Povorke ponosa".

Ta organizacija navela je da ne podržava "Povorku ponosa", ali da ima obavezu da učini sve da se spreči eventualno nasilje i da zato moli SPC da svojim autoritetom utiče na vernike da u miru protestuju protiv najavljene manifestacije.

"Izuzetno je važno da nedelja 20. septembar prođe bez nasilja, a Srpska pravoslavna crkva, koja se temelji na vrednostima mira, ljubavi i nenasilja, ima moć da tome doprinese", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: