Uskoro tekst Zakona o Skupštini

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da bi tekst Zakona o skupštini mogao da bude završen tokom septembra ili u oktobru.

Izvor: B92

Nedelja, 13.09.2009.

12:45

Default images

Prema njenim rečima, tri do četiri meseca kasnije trebalo bi da bude završen i Poslovnik o radu. "Razgovarala sam sa članovima Radne grupe za donošenje Zakona o Skupštini i postoji mogućnost da se vrlo brzo, u nekoliko dana, taj posao privede kraju, ako ne tokom septembra, onda u oktobru. Poslovnik će proizaći kasnije, kao jedan od akata", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sporni momenat može biti pitanje poslaničkog mandata, ali ko će biti vlasnik mandata može da bude regulisano i drugim zakonima, na primer Zakonom o izborima.

"Poslanički mandati ne moraju biti regulisani baš ovim zakonom, nije neophodno i pitanje je koliko je logično da budu regulisani baš njime", rekla je predsednica skupštine.

Ona je podsetila da je 90 odsto teksta budućeg zakona o skupštini potpuno usaglašeno i da taj akt treba da bude usvojen ne samo zato što je to ustavna obaveza, već i što parlament mora biti primer da se bez zakona po kome će raditi - ne može ni raditi.

Đukić Dejanović je, međutim, ukazala da pre donošenja zakona ne treba isključiti javnost, odnosno javnu raspravu i da bi bilo dobro da komisija, koja radi na tome, posao privede kraju.

Govoreći o tome šta će usvajanje zakona o skupštini značiti za rad samog parlamenta, ona je navela će se rad suštinski promeniti, pre svega, u potenciranju kontrolne funkcije parlamenta.

Pored donošenja zakona i kontrole njihove primene, za šta su potrebni instrumenti, predstavnička funkcija parlamenta u različitim organizacijama treba da bude regulisana na drugi način, dodala je Đukić Dejanović.

Ona je navela da javnost u radu parlamenta, ne samo plenarnih sednica, takođe treba da bude regulisana zakonom, jer se "gro posla", kao i u najvećem broju parlamenata u zemljama demokratske tradicije odvija upravo na odborima, dok su plenarne sednice samo finalni čin parlamentarnog rada.

"Puno toga treba regulisati", rekla je predsednica skupštine, dodajući da će se regulisati i pitanje poslaničkih plata, ali da je to zaista sekundarno u odnosu na značaj tendencije jačanja nadzorne funkcije, na koju mora da se stavi akcenat u donošenju ovog novog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: