U Avganistanu ubijeno 49 ljudi

U više napada u Avganistanu je ubijeno 49 ljudi, od kojih su 20 civili, saopštile su avganistanske vlasti.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

16:40

Default images

U provinciji Uruzgan, na jugu Avganistana, dva putnička vozila aktivirala su bombu postavljenu najverovatnije za avganistanske i strane vojnike, smatraju lokalne vlasti. Poginulo je 14 civila, saopštilo je provincijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, a preneo Rojters.

Još šest civila ubijeno je u eksploziji postavljene bombe u provinciji Kandahar, saopštilo je lokalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na severu Avganistana, u provinciji Kunduz, pobunjenici su napali kontrolni policijski punkt ubivši sedam policajaca, uključujući i komandanta punkta.

Sukob je trajao od ponoći do jutra, rekao je provincijski guverner Mohamad Omar.

On je dodao da se dvojica policajaca vode kao nestali i da se strahuje da su zarobljeni.

U provinciji Nagarhar, na istoku zemlje, danas su u napadu na policijsku patrolu ubijena četiri policajca.

Šest zaposlenih jedne privatne firme za obezbeđenje ubijeno je u napadu pobunjenika u istočkoj provinciji Kunar, izjavio je provincijski guverner Fazlula Vahidi.

Koalicione snage su saopštile da je u napadu na uporište pobunjenika u provinciji Kunduz, na severu Avganistana, ubijeno najmanje 12 pobunjenika.

U toj provinciji je pojačano nasilje posle nedavnog vazdušnog udara NATO snaga na otete cisterne u kome je poginulo mnogo civila.

Nasilje se pojačalo u Avganistanu nekoliko poslednjih meseci, a naročito pre i posle predsedničkih izbora održanih 20. avgusta. Prema danas objavljenim nepotpunim rezultatima izbora, na osnovu 92,8 odsto obrađenih izbornih mesta, aktuelni predsednik Hamid Karzai je u vođstvu sa 54,3 odsto osvojenih glasova, ispred protivkandidata Abulaha Abdulaha, koji ima 28,1 odsto.

Izborna komisija je navela da u ove rezultate nije uračunala 2,15 odsto izbornih mesta, jer sumnja da je tu bilo nepravilnosti.

Abdulah i njegove pristalice tvrde da je bilo mnogo izbornih nepravilnosti kako bi se obezbedila Karzaijeva pobeda.

Konačni rezultati izbora još dugo neće biti objavljeni, jer prethodno treba da se završi istraga o navodnim izbornim nepravilnostima koju vodi Izborna komisija za žalbe, koju podržavaju SAD, i koja bi mogla da traje mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: