Netanijahu bio u Moskvi

Zamenik izraelskog premijera Dan Meridor potvrdio je da je predsednik vlade Izraela Benjamin Netanijahu posetio Rusiju prošle nedelje, ne iznoseći detalje.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

14:07

Default images

"On je bio u Rusiji. To je stvorilo izvesnu kontroverzu zbog načina na koji je to obljavljeno u Izraelu", rekao je Meridor Rojtersu u Ženevi, aludirajući na ljutnju i kritike medija zbog dezinformacija.

"Sadržaj nije diskutovan u javnosti. Neke stvari je bolje diskutovati privatno", dodao je Meridor, ministar za obaveštajni rad i atomsku enrgiju, koji u Švajcarskoj prisustvuje konferenciji o globalnim pitanjima, čiji je domaćin Britanski međunarodni institut za strateške studije.

Netanijahu je izazvao ljutnju izraelskih medija zbog pogrešnih saopštenja vladinih zvaničnika s ciljem da se prikrije njegova misija u Rusiji.

Nakon što je u ponedeljak primećeno da je premijer negde "nestao", izdato je saopštenje premijerovog kabineta u kome je njegov vojni ataše naveo da je Netanijahu posetio bezbednosnu instalaciju u Izraelu.

Izraelski mediji su izvestili da je premijer obišao zgradu koja pripada tajnoj obaveštajnoj službi Mosad.

Pošto je poseta trajala više od 10 sati i dalje se sumnjalo da je ta informacija tačna.

Dan kasnije najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" je objavio da je Netanijahu zapravo tajno otputovao u Moskvu da izrazi zabrinutost zbog moguće prodaje ruskih protivavionskih raketa Iranu.

U ruskoj prestonici je prvobitno rečeno da posete nije bilo.

Međutim, u četvrtak je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Nestarenko rekao novinarima: "Ja ne kažem da ili ne, ja samo kažem da nemam nikakvu informaciju".

Netanijahu je posetio Moskvu u trenutku kada se izveštavalo o povezanosti Izraela sa presretanjem teretnog broda "Arktik si" u zapadnoj Africi prošlog meseca.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je porekao izveštaje medija da je brod nosio rakete tipa S-300 za Iran, obećavši transparentnu istragu nestanka plovila.

Prodaja raketnog odbrambenog sistema je kamen spoticanja u odnosima Moskve i Jerusalima, koji traži da Rusija odustane od snabdevanja Irana tim oružjem. Izrael smatra Iran najvećom pretnjom po svoju egzistenciju.

Pomenute rakete bi, kako veruju izraelski lideri, zaštitile iranska nuklearna postrojenja od napada Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: