Beograd dobio muzički tramvaj

Beograd je dobio novu tramvajsku liniju, koja putnike, pored vožnje kroz centralne ulice, vodi i na muzičko putovanje.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

13:29

Default images

Tramvaj će svakog vikenda od 19 sati voziti Beograđane i turiste zainteresovane za obilazak grada, ali i za priču o tome kako se razvijala muzička scena glavnoga grada. 115 godina od kada je ulicama srpske prestonice prošao prvi tramvaj, krugom dvojke uvedena je nova tura koja nas vodi kroz muzičku istoriju grada.

O tome kako je valcer stigao u Beograd 11 godina pre ćevapčića, a prvi koncert u prestonici izveden 1842., do toga da je truba stigla sa Zapada prvo u Kragujevac, a potom i u Beograd, priče su kroz koje nas vodi muzički kondukter Petar Peca Popović.

“Najvažniji koncert u istoriji Beograda je odsviran pet godina kasnije, kada je Johan Štraus Mlađi došao u Beograd. Prvi strani koncert u Beogradu je Johan Štraus. Znači, ovaj grad je prvo slušao valcere, pa tek onda ostale gadosti”, kaže muzički kritičar Petar Peca Popović.

Od Johana Štrausa, koji je u 19. veku živeo i stvarao u Beogradu, preko Kornelija Stankovića, Mokranjca, do Lole Novaković, Đorđa Marjanovića i Zdravka Čolića, prema mišljenju mnogih, muzičar koji je najviše pevao o Beogradu je Bajaga.

“Ja lično volim kada sam bio u gimnaziji, uvek kada smo se vraćali sa ekskurzije smo pevali ‘Beograde, Beograde, na ušću dveju reka…’. Meni je to omiljeno. Stvarno sad kad razmislim ne mogu da se setim ko je to pisao, ali recimo meni je to jedna od dragih pesama o Beogradu”, kaže Bajaga.

Od pesama iz svog opusa, on je izdvojio numeru “Dobro jutro, džezeri”.

“Nije baš o Beogradu, ali tako bar moji prijatelji kažu, možda ‘Džezeri’ zbog ovih šina na Slaviji, a nekako imaju veze sa ovim tramvajem, pa eto zato sam i došao”, kaže Bajaga.

Dok slušate zaboravljene pesme, gledate fotografije i novinske članke koji odslikavaju najvažnije momente muzičke istorije Beograda, obilazite grad od pristaništa, gde je početna stanica, preko Karađorđeve i Nemanjine ulice, Slavije, Beogradske, preko Dušanove do Kalemegdana, gde se tura ne završava slučajno. To je mesto gde se rađao rokenrol glavnoga grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: