"Ravnomerni razvoj, ne paradržave"

Lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da proces regionalizacije u Srbiji ne podrazumeva stvaranje novih "paradržava" na njenoj teritoriji.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 12.09.2009.

12:54

Default images

"Decentralizacija države treba da dovede do ravnomernog i ubrzanog razvoja i zadržavanja stanovništva na svim tačkama Srbije", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS-a. On je ukazao da će za regionalizaciju biti potrebno nekoliko godina i da ona ne može da se desi u jednoj godini ili jednom mesecu.

"To nije pitanje političke volje, nego održive politike koja u narednih nekoliko godina treba da obezbedi svoju materijalizaciju kroz ustavne ili zakonske promene, koje će obezbediti ravnomerni regionalni razvoj i decentralizaciju Srbije", istakao je Tadić

On je kazao da pitanje regionalizacije može da bude iskorišćeno na uspešan način, ali i zloupotrebljeno.

"Nije ideja regionalizacije Srbije da se stvaraju neki novi politički centri i nije ideja da imamo nove paradržave na tlu Srbije, već je ideja regionalizacije obezbeđivanje ravnomernog razvoja, zadržavanja stanovništva na svim tačkama naše zemlje koje imaju strategijski značaj i korišćenje prirodnih resursa na tim područjima", naveo je predsednik Srbije.

Predsednik, međutim, nije govorio o dugo najavljivanom usvajanju Statuta Vojvodine. Tadić je o tom dokumentu govorio u četvrtak, na prijemu pred odlazak treće generacije studenata u organizaciji Fonda "Dr Zoran Đinđić" .

"Kada neki ljudi u Vojvodini danas žele autonomiju koja se graniči sa državom, onda zaboravljaju da je samo sedam minuta razlike između Beograda i Novog Sada ukoliko se ide najsavremenijim tehničkim sredstvima, a da li je potrebno da unutar jedne države na svakih sedam minuta bude drugi državni sistem", primetio je predsednik Srbije.

Sednici prisustvuju 323 člana glavnog odbora, a u dnevni red uvrštena je i potvrda sporazuma o političkoj saradnji sa Demohrišćanskom strankom Srbije.

Više o ostalim temama Glavnog odbora DS-a možete čitati u posebnoj vesti.

Pajtić: Voleo bih da je predsednik precizirao izjavu

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da se pitanje predsednika Srbije Borisa Tadića o potrebi da unutar jedne države na svakih sedam minuta bude drugi državni sistem ne odnosi na pokrajinske institucije. "Ipak, voleo bih da je predsednik precizirao na koga se ta tvrdnja odnosi, jer će sada protivnici modernizacije ovog društva zloupotrebiti njegovu, inače sasvim korektnu izjavu", rekao je Pajtić za novosadski “Dnevnik”.

"Ono što mi tražimo za Vojvodinu je daleko manje autonomije nego što je imaju mnoge regije u Austriji, Italiji, Španiji, Nemačkoj, Rusiji i drugim evropskim zemljama", naveo je Pajtić.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je, međutim, da ovom izjavom predsednik Srbije "ide korak dalje" u odnosu "na takođe neodređene komentare u vezi sa sudbinom vojvođanskog statuta".

"Suština te poruke jeste da je predloženi statut za njega neprihvatljiv i da on smatra da je to što se iz Vojvodine zahteva - stvaranje države u državi", naveo je Popov za “Dnevnik”.

On je rekao i da se, kad takve izjave iznose radikali i naprednjaci, to može tumačiti i kao politički marketing, ali da su one "neprimerene za šefa države, ali i lidera stranke koja je u Vojvodini iznedrila takav tekst statuta".

Ako se samo pogledaju statuti regiona u evropskim zemljama, onda se može jasno videti da je predloženi vojvođanski statut minimum minimuma, pošto je i ustavni okvir u tom pogledu prilično tesan, rekao je Popov.

"Zato nije jasno o kakva dva sistema priča predsednik države? To mora da se jasno obrazloži, jer su takve ocene uvredljive za Vojvođane, ali i mogu da budu motiv za jačanje političkih tenzija u zemlji", zaključio je Popov.

SNS protiv referenduma o Statutu Vojvodine

Srpska napredna stranka protivi se najavama Izvršnog veća Vojvodine o održavanju referenduma o Statutu te pokrajine i ističe da je održavanje izbora najbolje rešenje za boljitak cele zemlje, rekao je predstavnik SNS-a za Vojvodinu Igor Mirović.

"SNS se energično protivi najavama Izvršnog veća o tom referndumu i najavi internacionalizacije pitanja Statuta i položaja Vojvodine. Neophodno je da preko izbora dođemo do nove vlade", kazao je Mirović na konferenciji za novinare.

On je ocenio da te najave unose nemir među građane Vojvodine i da je sam dokument odnosno Statut neustavan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: