Dačić: Protokol tehničke prirode

Protokol sa Euleksom isključivo je policijski i tehničke prirode, kaže ministar policije Ivica Dačić. SAD i EU podržale potpisivanje protokola.

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.09.2009.

11:04

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da se protokol sa Euleksom ne tiče nikakvih carina, niti drugih pitanja koja pojedini političari ovih dana pominju.

Reč je o tehničkom protokolu koji podrazumeva razmenu informacija radi borbe protiv organizovanog kriminala, precizirao je Dačić, koji je u Leskovcu uručio milioniti biometrijski pasoš.

"Dobijena je saglasnost da naše ministarstvo sarađuje sa Euleksom i da će ta saradnja dati rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala sa obe strane administrativne linije", naveo je ministar.

Dačić je dodao i da se taj sporazum zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenh nacija.

Fejt: Sporazum ne ugrožava Kosovo

Predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt uveren je da protokol o saradnji između Euleksa i MUP-a Srbije ne povređuje suverenitet Kosova i da Ahtisarijev paket omogućava Euleksu potpisivanje ovakvih protokola.
Piter Fejt (FoNet, arhiv)
"Protokol ne povređuje suverenitet Kosova", rekao je Fejt i dodao "da će se ubrzo preći u drugu fazu regionalne saradnje, koja se tiče carina".

On je za današnje izdanje lista "Koha ditore" kazao da je saradnja koja se odnosi na carine "veoma važna, jer carine postoje samo onde gde ima granica". "Kao međunarodni civilni predstavnik kažem vam da će to biti u dobit suvereniteta Kosova", naveo je Fejt.

On je kazao i da Euleks nije neutralan prema statusu Kosovu.

"Euleks nije neutralan prema statusu. On operiše pod kišobranom Ujedinjenih nacija, koja je neutralna prema statusu, ali to ne čini Euleks neutralnim prema statusu. Realnost je da je Euleks podržavan od strane 27 država članica EU, od kojih pet nisu priznavale nezavisnost, ali ipak one su članice EU", rekao je Fejt.

Reakcije na Kosovu podeljene

Nakon prvobitnih izjava da je protokol Euleksa i MUP-a Srbije neprihvatljiv za kosovske institucije, reakcije kosovskih lidera - predsednika i premijera - nakon potpisivanja tog dokumenta ukazuju da je učinjen jak međunarodni pritisak da on bude potpisan.

Predsednik i premijer, Fatmir Sejdiju i Hašim Tači, kazali su da protokol “ne utiče na nezavisnost Kosova” i da kosovske institucije “nisu strana u tehničkom aranžmanu Euleksa i MUP-a Srbije”.

Sejdiju i Tači su istakli da su kosovske institucije spremne za saradnju sa Evropskom unijom radi “daljeg konsolidovanja državnosti Kosova i jačanja evropske perspektive Kosova”.

Grupa od 22 nevladine organizacije najavila je da će sledeće srede u Prištini održati masovan protest.

Opozicione stranke kosovskih Albanaca danas su kritikovale predsednika i premijera Kosova zbog ponašanja prilikom dogovaranja i potpisivanja protokola.

Opozicija ističe da su reakcije protivljenja Sejdiua i Tačija u stvari namenjene za unutrašnju upotrebu i da predstavljaju predizborni marketing.

Analitičar Behljulj Bečaj smatra da je sporazum Euleksa i MUP-a korak napred u stabilizaciji stanja u regionu.

“Mislim da je to deo obaveza koja je ovdašnja vlast preuzela, iako se ona drugačije ponaša u fazi konkretizacije tog dogovora”, ocenjuje Bečaj

“Međutim, definitivno smatram da je to korak napred u smislu stabilizacije stanja u regionu i korak više u pravcu početka novih odnosa koji nažalost sada idu preko Euleksa, ali pretpostavljam da će se završiti u korektnim odnosima između Srbije i Kosova“, očekuje on. Politički predstavnici lokalnih Srba smatraju da međunarodna zajednica uviđa u šta je ušla na Kosovu.

Među žiteljima Gračanice mišljenja oko protokola su podeljena:

“Nadam se da će ovaj sporazum između Euleksa i MUP-a Srbije pomoći iskorenjavanju kriminala na prostoru Kosova i Metohije.”

“Ovaj sporazum ne donosi ništa posebno Srbima na Kosovu i Metohiji osim toga da će uspostaviti jaku carinsku kontrolu na severu Kosova.’’

Za razliku od njih Albanci u Prištini su listom protiv protokola:

“Ako Kosovo neće biti deo kao država, onda to ne ide u našu dobrobit.”

“Takav sporazum ne može biti dobrobitan za nas, kad znamo da imamo naše institucije, naš ustav, našu državu. Sve što smo imali sa Srbijom, završili smo.”

Koštunica: Poniženje za Srbiju

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da su predstavnici vlasti u Srbiji ponizili zemlju potpisivanjem sporazuma sa Euleksom.

"Euleks u svojim zvaničnim dokumentima priznaje Kosovo kao državu koja ima svoju granicu i zato je tim potpisivanjem sadašnja vlast ponizila Srbiju i okrenula leđa našem narodu na Kosovu", kazao je Koštunica agenciji Beta.

On je dodao da Srbija po tom sporazumu postaje jedina država u Evropi koja dobrovoljno potpisuje uspostavljanje granice koja deli njenu teritoriju, kao i da je potpisivanjem postala saučesnik u priznavanju i pravljenju sadašnje države Kosovo.

"Sadašnja vlast politikom laži najgrublje obmanjuje građane da je u interesu naše zemlje upravo potpisani Sporazum sa Euleksom o uspostavljanju granice izmedju Srbije i Kosova", naveo je predsednik DSS-a.

Srpska radikalna stranka istovremeno je optužila vlast za veleizdaju zbog potpisivanja Protokola sa Euleksom.

SAD pozdravile sporazum

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju postizanje tehničkog sporazuma o saradnji između misije Euleks i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je portparol Stejt departmenta Ijan Keli.

SAD se nadaju da će saradnja policija omogućena ovim sporazumom pomoći u borbi protiv prekograničnog kriminala u regionu zapadnog Balkana, za šta se zalažu i Kosovo i SAD, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Sjedinjene Države su zadovoljne učešćem u Euleksu i pozdravljaju ovu misiju zbog ispunjenja njenog mandata koji su odobrile vlasti Kosova, dodaje se u saopštenju.

Tehnički sporazum između Euleksa i srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova o sprovođenju policijske saradnje "u potpunosti poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova", naveo je Keli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: