Premijer se izvinio gej heroju

Britanski premijer Gordon Braun izvinio se zbog "stravičnog načina" na koji je ratni heroj i začetnik računara Alan Turing tretiran zbog svoje homoseksualnosti

Izvor: Tanjug

Subota, 12.09.2009.

01:04

Default images

Braun se izvinio u ime cele vlade i svih onih koji danas žive slobodno zahvaljujući Alanovom radu. "S ponosom izjavljujem da nam je žao, zaslužio si mnogo više", istakao je britanski premijer, koji je na ovaj korak podstaknut kampanjom koju je pokrenuo kompjuterski naučnik Džon Grejem-Kaming.

Grejem-Kaming, čiju je peticiju potpisalo više od 30.000 ljudi, obratio se i kraljici Elizabeti Drugoj tražeći da Turingu posthumno dodeli plemićku titulu.

Za vreme Drugog svetskog rata Turing je sagradio mašinu pomoću koje su saveznici mogli da čitaju nemačke poruke šifrirane preko uređaja Enigma i time ubrzaju kraj rata.

Nakon rata sagradio je prve računare i bavio se problemima veštačke inteligencije. Poznat po ekscentričnom životnom stilu i homoseksualnosti, bio je uhapšen 1952. zbog povrede javnog morala i osuđen na obaveznu hemijsku kastraciju. Dve godine kasnije izvršio je samoubistvo.

Postoje, međutim, teorije zavere koje tvrde da ga je likvidirala britanska tajna služba zbog toga što je pod ucenom mogao odati državne tajne stranim agentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: