Sve veća podrška Povorci ponosa

Dragan Bjelogrlić, Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Srđan Dragojević, Mira Škorić, Ivan Tasovac i desetine drugih javnih ličnosti podržale Povorku ponosa.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

00:35

Default images

"Javnost Srbije mora jasno reći da svi građani imaju prava na solidarnost kada im je bezbednost ugrožena i da u ovoj zemlji nema manje ili više jednakih pred zakonom", stoji između ostalog u Proglasu prijatelja Povorke ponosa, koju je do sada potpisalo više desetina javnih ličnosti – glumaca, reditelja, muzičara, novinara.

"Važno je da zajedno gradimo odgovornu javnost koja će odlučno reagovati protiv diskriminacije, nasilja i mržnje. Zbog toga je važno da zajedno stvorimo atmosferu dobrog raspoloženja, razumevanja i solidarnosti, kako bi se Povorka ponosa – Belgrade Pride, zakazana za 20. septembar u Beogradu, održala na radost svih onih kojima je potrebna i uz poštovanje prema pravima i potrebama drugih - svih onih koji na nju neće doći", stoji u proglasu podrške skupu LGBT (lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih) osoba, koja je zakazana za nedelju, 20. septembra u Beogradu.

Danas je počela i medijska kampanja na Radio-televiziji B92, a koju čine video spotovi i radio-džinglovi u kojima učestvuju Nikola Đuričko, Kebra, Bebi Dol, Milutin Petrović i Mirjana Karanović, a spotovi će od ponedeljka biti emitovani i na MTV Adriji.

Spotove, koji su realizovani u saradnji sa EXIT-om, možete pogledati i na zvaničnom sajtu Povorke ponosa, kao i na YouTube kanalu Povorke ponosa.

"Ovakva podrška istaknutih i profesionalno ostvarenih domaćih ličnosti svakako ohrabruje LGBT populaciju i sve učesnike skupa u nameri da 20. septembra, pod sloganom Vreme je za ravnopravnost, naprave važan i hrabar korak napred u borbi za jednakost i slobodu svih građanki i građana. Takođe, ta podrška šalje jasnu poruku da svi građani imaju prava na solidarnost kada im je bezbednost ugrožena i da u našem društvu nema manje ili više jednakih pred zakonom", stoji u saopštenju Organizacionog odbora.

Neka od imena javnih ličnosti koje su do sada podržale beogradsku Povorku ponosa 2009 su Ana Rodić, Ana Sofrenović, Bebi Dol, Biljana Cincarević, Biljana Ristić, Biljana Srbljanović, Boris Dežulović, Dejan Anastasijević, Dragana Ćosić, Dragan Bjelogrlić, Dušan Makavejev, Gorčin Stojanović, Hristina Popović Mijin, Ivan B. Lalić, Ivan Tasovac, Katarina Rebrača, Kebra, Lena Bogdanović, Luna Lu, Maja Uzelac, Milutin Petrović, Milica Tomić, Mira Škorić, Mirjana Karanović, Nenad Marjanović, Nikola Đuričko, Sani Armani, Seka Sabljić, Brankica Stanković, Slavimir Stojanović, Sonja Vukićević, Srđan Dragojević, Svetlana Lukić, Svetlana Vuković, Svetozar Cvetković, Teofil Pančić, Vladimir Arsenijević, Žarko Trebješanin, Želimir Žilnik, a spisak se širi iz sata u sat.

Večeras je u Vestima u 18 i 30 televizije B92 gostovao i Dragan Bjelogrlić, koji je govorio o tome zašto je rešio da podrži Povorku ponosa. Opširnije u sutrašnjem izdanju veb vesti B92.

Valter brani Prajd

Glumac Velimir Bata Živojinović kaže za "Borbu" da podržava održavanje Povorke ponosa i da se nada da će ta manifestacija proteći mirno. "Nemam ništa protiv održavanja te parade, ali se nadam da će ona izgledati civilizovano", rekao je Živojinović.

"Čovek sam slobodoumnih ideja i smatram da ljudi mogu da budu šta hoće", rekao je glumac Petar Kralj za taj beogradski dnevni list.

Bivši reprezentativac Srbije u vaterpolu Aleksandar Šapić kaže za "Borbu" da nema ništa protiv održavanja Povorke ponosa u Beogradu.

"Ne protivim se održavanju bilo kakve parade pa ni manifestacije tog tipa. Neka svako na svoj način, slobodno, iskaže svoja osećanja", rekao je Šapić.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić izrazio je juče očekivanje da će tokom Povorke ponosa nadvladati zdrav razum i da neće biti korišćeno nasilje protiv neistomišljenika. Karadžić je naveo da je Ministarstvo za manjinska i ljudska prava u stalnom kontaktu sa organizatorima Povorke ponosa i pripadnicima MUP-a kako bi sve proteklo u najboljem redu.

"Naš zadatak je da se u skladu sa zakonom, zaštite njeni učesnici jer očigledno postoje određene grupe koje pozivaju na nasilje i prete smrću LGPT osobama što je nedopustivo. Pretnje ovoj populaciji su nedopustive u ovom društvu", kazao je Karadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: