Prijava protiv lekara iz Otoča

Protiv lekara Esada Mujkanovića podneta je prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira, jer je vređao pacijenta na nacionalnoj osnovi.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.09.2009.

19:00

Default images

Ličko-senjska policija je posle istrage izveštavanja medija o ponašanju lekara doma zdravlja u Otočcu Esada Mujkanovića, koji je odbio da pacijenta, Srbina iz Vrhovina, prebaci u bolnicu u Ogulin, ustanovila da nije utvrđeno da pacijentu nije pružio adekvatnu medicinsku pomoć.

Policija je, međutim, lekara Mujkanovića prijavila prekršajnom sudu u Otočcu zbog "narušavanja javnog reda i mira" zato što je na "naročito drzak i nepristojan način po nacionalnoj osnovi izvređao" dvojicu čelnih ljudi opština Vrhovine koji su tražili da se pacijent prebaci u bolnicu.

Policija je ustanovila da je u nedelju, 6. septembra poslepodne na odelenje hitne medicinske pomoći doma zdravlja Otočac primljen 71-godišnji Boško Radić iz Vrhovina, kome je dežurni lekar Esad Mujkanović pružio medicinsku pomoć davanjem infuzije i zadržao ga na posmatranju.

Oko tri sata kasnije u dom zdravlja su došla dvojica Radićeve komšije, načelnik opštine Milorad Delić i zamenik načelnika Miroslav Mašić koji su od Mujkanovića tražili da Radiću izda uputnicu i da ga vozilom hitne medicinske pomoći prevezu u bolnicu Ogulin ili Gospić zbog daljnje hospitalizacije, jer sumnjaju da mu nije pružena adekvatna medicinska pomoć i da je Radić doživeo moždani udar.

Mujkanović je njihov zahtev odbacio smatrajući da nema potrebe za tim, ali je na insistiranje Delića i Mašića, uz njihovu pisanu suglasnost, Radić otpušten iz doma zdravlja, pri čemu je Mujkanović Delića i Mašića, ali i sve stanovnike ove pretežno srpske opštine nazvao četnicima i gamadi, preteći da će im skinuti kokarde s kapa.

Oni su Radića prevezli u Ogulin gde je zadržan na lečenju, ali mu tamo CT snimkama nisu potvrdili moždani udar jer su nalazi bili uredni.

Kako nisu utvrđeni elementi krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti, o utvrđenim činjenicama informisan je opštini tužilac u Gospiću, kome su dostavljeni izveštaj i kompletna dokumentacija, a protiv Mujkanoviča je podnesena prekršajna prijava.

U međuvremenu se javilo preko 20 stanovnika Vrhovina kako bi nadležnima prijavilo svoja neugodna iskustva s Mujkanovićem tvrdeći da je njegova univerzalna dijagnoza bila "prejeo si se", čak i kad se radilo o ugrizu poskoka.

Sedamdesetgodišnja Marija Jelovac za "Jutarnji list" je izjavila da ju je poskok pre godinu dana ugrizao na kućnom pragu, a da joj Mujkanović je rekao da joj nije ništa i da se prejela. Dao joj je samo vakcinu protiv tetanusa i ostavio je da leži u stacionaru, da bi drugi lekar video tragove ugriza i prebacio je u Gospić gde su se lekari čudili što je uopšte živa. Zbog toga žali što Mujkanovića tada nije tužila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: