Odbrane generala traže oslobađanje

Odbrane bivših genrala VRS Radivoja Miletića i Milana Gvera zatražile su od Haškog tribunala da oni budu oslobođeni optužbi za zločine u Srebrenici i Žepi.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

17:18

Default images

U završnim rečima na kraju trogodišnjeg suđenja, branioci generala Miletića i Gvera tvrdili su da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu za etničko čišćenje muslimanskog stanovništva iz dve enklave u istočnoj Bosni koje su bile pod zaštitom UN.

Miletić i Gvero u leto 1995. bili su pomoćnici komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića.

Zajedno sa njima, Tribunal sudi i Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragu Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu i Vinku Pandureviću, koji su optuženi za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana.

Negirajući navod optužnice da je general Miletić bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu uklanjanja muslimanskog stanovništva iz enklava, zastupnica odbrane Nataša Favo je tvrdila da Miletić "nije bio u Srebrenici i Žepi, nije imao informacije, ni uticaj".

Odbrana je opovrgavala i da je upravo general Miletić sačinio "Direktivu broj sedam" predsednika RS Radovana Karadžića u kojoj se kao cilj aktivnosti VRS oko enklava navodi stvaranje uslova "totalne nesigurnosti i besperspektivnosti daljeg opstanka žitelja" iz dve enklave.

Advokat Favo sugerisala je da je Miletić, na osnovu predloga drugih, sačinio nacrt te direktive, ali da nije video njenu konačnu verziju, uključujući i ključnu rečenicu, koju je Karadžić potpisao.

General Miletić nije bio informisan ni da su hiljade muslimanskih muškaraca zarobljenje u Srebenici, a njihovu sudbinu "nije mogao ni da zamisli", rekla je Favo.

"Izvedeni dokazi ne potvrđuju navode optužnice i zato generala Miletića valja osloboditi", zaključila je ona.

I branilac Milana Gvera, Dejvid Džosi tvrdio je da "nema dokaza da je Gvero učestvovao u pisanju 'Direktive sedam', ni da je s njom bio upoznat".

Kao i Miletićeva, Gverova odbrana je odbacila kao nedokazan navod optužbe da su oni planski onemogućavali pristup humanitarnih konvoja Srebrenici i Žepi, kako bi stvorili nemoguće uslove za opstanak stanovništva.

Završnu reč odbrane poslednjeg optuženog Vinka Pandurevića, sudsko veće predsedavajućeg Karmela Ađijusa saslušaće u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: