Zagreb i Ljubljana postigli dogovor

Slovenija i Hrvatska su se konačno dogovorile, Hrvatska će povući sve sporne dokumente, a Slovenija povlači blokadu hrvatskih pregovora sa EU.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

01:32

Default images

Dogovor je postignut u Ljubljani na sastanku premijera Boruta Pahora i Jadranke Kosor, a uslov za deblokadu je odluka Hrvatske da povuče sporne geografske karate o granici sa Slovenijom. Jadranka Kosor je odmah iz Ljubljane o tome obavestila Švedsku, trenutno predsedavajuću u EU.

Odluku o deblokadi Hrvatskih pregovora sa Briselom mora da potvrdi slovenački parlament, dok će istovremeno dve zemlje uz posredovanje EU nastaviti pregovori o granici u Piranskom zalivu i Međumurju.

Za samo par sati, slovenački premijer Borut Pahor i premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor su u Ljubljani postigli dogovor u kome je ocenjeno da je pobednik kompromis obe strane.

Slovenija odustaje od blokade hrvatskih pregovora sa EU, pošto Hrvatska zauzvart iz pregovaračkih poglavlja sa Briselom izbacuje sve sporne karte o granici.

O dogovoru su odmah obavestili Švedsku koja predsedava EU. Zvanično pismo im je poslala premijerka Kosor.

“Ono što je jako važno u tom pismu koje sam potpisala i poslala, da ni jedan dokument u hrvatskim pregovorima sa EU ne može prejudicirati konačno rešenje graničnog pitanja. Dakle, mi smo pozvali švedsko predsedništvo da sazove međuvladinu konferenciju i verujemo da će se ona održati do kraja ovog meseca“, rekla je Kosorova.

Predlog slovenačke vlade da se odblokira hrvatski pristup EU mora i da odobri slovenački parlament. Zato je premijer Pahor taj zahtev odmah prosledio slovenačkim poslanicima.

“U slučaju uspeha, da odbori za spoljnu politiku i evropske poslove u slovenačkom parlamentu većinom daju podršku odluci slovenačke vlade, želimo pristupnu konferenciju Hrvatske i EU što pre, kao i da se istovremeno nastave pregovori o rešavanju graničnih pitanja“, naveo je Pahor.

Za Sloveniju su sporni svi hrvatski dokumenti o granici potpisani nakon 25. juna 1991. godine – odnosno od kada je Slovenija proglasila nezavisnost.

Postizanje dogovora premijeri Kosor i Pahor proslavili su uz kafu. Hrvatska premijerka je danas već poslala predsedavajućoj EU, Švedskoj, pismo u kome navodi da nijedan dokument, koji se tiče nerešenih pograničnih pitanja između Slovenije i Hrvatske, potpisan nakon 25. juna 1991. godine, nema pravnu podlogu.

U zamenu za ovo ispunjavanje slovenačkih uslova od Hrvatske, Slovenija će predložiti povlačenje blokade za ulazak Hrvatske u EU.

Slovenački premijer Borut Pahor je, odmah nakon završenog razgovora sa hrvatskom premijerkom, izjavio da su, nakon napornog i uspešnog dijaloga, obe države - pobednice.

I dok slovenačka opozicija negoduje zbog popuštanja Pahorove vlade, u Hravatskoj zadovoljno ističu da je Ljubljana ipak morala da popusti zbog jakih pritisaka Brisela.

Profesor međunarodnih odnosa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić isitče da je deblokada Hrvatskte dobar signal i za Srbiju.

“EU ne želi da bude sklonište i pribežište za različite međudržavne sporove zemalja koji se onda posle pretvaraju u sporove između EU i tih zemalja i blokiraju dalju proces širenja”, objašnjava on.

“Mislim da je pritiska sigurno bilo, velikog nezadovoljstva je bilo i nadajmo se da će sada ova situacija otvoriti put ne samo Hrvatskoj nego i onima koji čekaju u redu iza Hrvatske, uključujući i Srbiju, za prijem u EU“, kaže Simić.

Hrvatska želi da se pristupna konferencija o njenom ulasku EU održi što pre, a prema ranijim planovima to bi moglo biti 16. oktobar.

Istovremeno dve zemlje nastavljaju pregovora o međugraničnom sporu uz arbitražu EU. Slovenija i Hrvatska već 18 godina imaju problema oko utvrđivanja granica u Međumurju i u Piranskom zalivu.

Što se tiče spora na Jadarnu, Hravatska bi da granica ide po sred Piranskog zaliva čime prakitčno Sloveniji zatvara pristup međunarodnim vodama. Spor u Međumurju odnosi se na malo parče obale uz reke Mure.

Pregovori 16. oktobra?

Evropski komesar za proširenje Oli Ren pozdravio je danas dogodvor Slovenije i
Hrvatske i ocenio da bi pregovore Hrvatske o pridruživanju trebalo nastaviti 16. oktobra, kad bi moglo biti otvoreno i zatvoreno više poglavlja.

"To je vrlo važan korak prema rešenju graničnog pitanja i deblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora", rekao je Ren u Helsinkiju za finsku televiziju, preneo je portal Indeks.hr.

Švedska, kao predsedavajući EU, sazvala je pristupnu konferenciju za 16. oktobar na kojoj bi se trebalo otvoriti i zatvoriti brojna poglavlja, što će značiti veliku prekretnicu u hrvatskom pridruživanju EU, rekao je Ren.

Upitan kad bi Hrvatska mogla postati članica Unije, Ren je rekao da je rano govoriti o tome, ali da postoji mogućnost da Hrvatska i EU zaključe tehničke pristupne pregovore u prvoj polovini sledeće godine.

Dogovor je pozdravila i predsedavajuća Uniji, Švedska. "Pozdravljamo to što je učinjeno. To znači da EU sada može da nastavi sa pristupnim procesom Hrvatske", izjavio je Frederik Rajnfelt, premijer Švedske.

Rajnfelt se nalazi u Južnoj Africi na samitu EU i te zemlje, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: