Potpisan Protokol Euleksa i MUP-a

Misija EU na Kosovu potpisala je protokol o saradnji sa MUP-om Srbije, potvrdio je za B92 šef kancelarije Euleksa za informisanje Kristof Lamfalusi.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 11.09.2009.

12:11

Default images

MUP Srbije je ranije već potpisao protokol, navode u kacelariji Euleksa i ističu da će on stupiti na snagu osam dana od današnjeg stavljanja Euleksovog potpisa na taj dokument. Sporazum je veoma značajan za to da se omogući da Srbija u potpunosti ispuni sve preostale uslove za odluku Saveta ministara EU da ukine vize srpskim građanima od 1. januara 2010. godine.

Sporazumom MUP Srbije-Euleks treba da bude zajamčena znatno stroža kontrola granične/administrativne linije prema Kosovu, a time i osetno snažno pojačana borba protiv organizovanog kriminala.

To je posebno važno za ministre unutrašnjih poslova članica EU i Evropsku komisiju.

Na sastanku zvaničnika Evropske komisije i Komiteta za Zapadni Balkan EU juče u Briselu ocenjeno je da vlasti Srbije veoma uspešno rade na ostvarivanju uslova za ukidanje viznog režima EU za srpske državljane.

Protokol se odnosi na saradnju Euleksa i srpske policije u borbi protiv organizovanog kriminala i kontrolu granica i administrativne linije. Priština se do sada protivila sporuazmu navodeći da Euleksa nema pravo da potisuje takve sporazume u ime Kosova.

Zamenik premijera i ministar unutrasnjih poslova Ivica Dačić objasno je da je reč je protokolu o policijskoj sardanji i da u "njemu nema ni jedne jedine rečenice koja se tiče politike".

"Reč je o protoklu koji će regulisati saradnju u brobi protiv organizovanog kriminala, ilegalne trgovine narkoticima i svim drugim vidovima prekograničnog kriminala i kriminala preko administrativne linije", kazao je Dačić.

Ministar policije je naveo da MUP Srbija na osnovu Rezolucije 1244, izveštaja generalnog sekretara Ban Ki Muna i plana od šest tačaka, sarađuje sa Euleksom.

Kosovo: Sporazum ne utiče na nezavisnost

Predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sjediu i Hašim Tači, saopštili su danas da protokol o saradnji Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "nema nikakav uticaj na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo".

"Republika Kosovo nije strana u tehničkom aranžmanu Euleksa i Ministarstva unutrašnjih poslova", navedeno je u zajedničkom saopštenju Sjeidua i Tačija.

U saopštenju je navedeno i da je poziv kosovskih vlasti misiji Euleks da dođe na Kosovo i pomogne kosovskim institucijama u jačanju zakona "suvereni akt nezavisnog Kosova".

Kosovske institucije su, kako je navedeno, spremne za saradnju sa institucijama Evropske unije radi "dalje konsolidacije državnosti i suvereniteta Republike Kosovo", kao i jačanja evropske perspektive Kosova.

Više od 20 nevladinih organizacija, s druge strane, najavilo je da će sredu u Prištini oragnizovati proteste zbog najave potpisivanja Protokola.

Predstavnici nekih organizacija na konferenciji za novinare u Prištini ocenili su da je razlog za protest to što najavljeni Protokol povređuje suverenitet Kosova.

Nevladine organizacije kritikovale su i to što je izostala adekvatna reakcija kosovskih inisticija na taj dokument.

"Opet ćemo protestovati kako bismo branili suverenitet Kosova, ali protestovaćemo i zbog licemernog odnosa institucija Kosova po tom pitanju", rekla je čelnica mreže žena Kosova Igbale Rugova.

Među organizatorima protesta biće i pokret Samoopredeljenje koji je već bio organizator niza akcija protiv najavljenog protokola.

"Veoma je važno da građani Kosova izađu na ulice i kažu 'ne' trgovini između Euleksa i Srbije", rekao je predstavnik pokreta Samopredeljenje Visar Imeri.

Na konferenciji nije saopšteno više pojedinosti o protestu koji će početi u sredu u podne.

SAD podržale sporazum

Sjedinjene Američke Države pozdravile su potpisivanje tehničkog sporazuma o policijskoj saradnji Misije Evropske unije na Kosovu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

"Kosovo je suverena zemlja i ovaj tehnički sporazum ne bi bio moguć bez podrške Kosova u borbi protiv međugraničnog kriminala. SAD sa
zadovoljstvom učestvuju u radu Euleksa i čestitaju Euleksu na sprovodjenju svoje misije, na način koji su odobrile i predvidele vlasti Republike Kosovo", navodi se u saopštenju Stejt departmenta koji večeras prenosi ambasada SAD u Prištini.

U saopštenju se dodaje da "taj tehnički sporazum izmedju misije Evropske unije i srpskog Ministarstva odgovornog za sprovodjenje
policijske saradnje u potpunosti poštuje nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: