Svilanović: Potrebno ohrabrenje

Bivši ministar inostranih poslova Goran Svilanović kaže da očekuje da bi Srbija do kraja ove godine mogla da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.09.2009.

13:20

Default images

Odluka o ukidanju viza bila bi važan podsticaj i početak intenzivnije saradnje sa EU, dodatni impuls za ubrzanje procesa pregovora, rekao je Svilanović i naveo da očekuje da bi se i drugi naš cilj mogao ispuniti ove godine - podnošenje zahteva za članstvo u EU.

Svilanović je na predstavljanju knjige "Srbija je važna: unutrašnje reforme i evropske integracije", čiji je jedan od urednika, ukazao da bi, uz kandidaturu, bilo važno da se oporave uzdrmani odnosi Srbije sa zemljama u susedstvu.

Svilanović, koji je koordinator OEBS-a za aktivnosti u oblasti privrede i zaštite čovekove sredine, ocenio je da Srbija ima različite ekonomske i političke interese, ali je, kako je naveo, zemlja koja je u pregovorima sa EU i ne odustaje od tog puta.

Na promociji u Beogradu, on je rekao da je knjiga pokušaj da se stvari vrate tamo gde im je mesto, i u Brisel i u Beograd, poručujući onima koji donose odluke da budu hrabriji i odlučniji.

Podsetivši da u Srbiji danas imamo jednu veliku nacionalnu temu, status Kosova i drugu, pridruživanje EU, kao nastavak političkih, ekonomskih, reformskih procesa, Svilanović je naveo da je Srbiji na putu pridruživanja potrebno dodatno ohrabrenje i od onih koji vode taj proces u zemlji i od nadležnih u Briselu.

"Onog trenutka kad Srbija podnese zahtev za člansto, izvesne nedoumice o tome kakva je naša spoljna politika, u kom pravcu idemo, da li se obraćamo jednima, drugima ili trećima, bile bi otklonjene i u očima domaće i međunarodne, evropske javnosti", rekao je on.

Knjiga sa dvadesetak političkih eseja o posleratnoj Srbiji izdata je na srpskom jeziku, nakon ranijeg predstavljanja na engleskom. Urednici su, osim Svilanovića, bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič, generalni sekretar Centra za strategije evropskih integracija Kristof Solioz, a izdavač je Samizdat B92.

Među koautorima knjige je i bivša direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, koja je na promociji ocenila da bi za unapređenje procesa evropskih integracija morala da bude sprovedena reforma administracije.

Autori su i: Sonja Biskero, Erhard Busek, Milica Delević, Volfgang Petrič, Obrad Savić, Milko Štimac i drugi, a kako je rečeno na promociji, opšti cilj knjige je dvostruk, prvi - kritična ocena sadašnjeg stanja u društvu, i drugi - iznošenje analitičkih argumenata o tome zašto je brz ulazak Srbije u EU važan za samu zemlju, ali i za Balkan kao celinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: