Vejvoda: Srbija kao mogući presedan

Moguće je da EU učini presedan i da odobri Srbiji podnošenje kandidature i pre odmrzavanja SSP-a, kaže Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 10.09.2009.

01:17

Default images

Naknadno, kada dođe do hapšenja Mladića, SSP može da bude odmrznut. Srbija ne radi po pitanju evrointegracija ništa što nije u sklopu dogovora sa Briselom, jer potpisivanjem SSP mi smo već u nekom ugovornom odnosu. I šta god mi uradili, biće to u dogovoru sa EU, ocenio je Vejvoda za "Blic".

I poseta ministra Jeremića Stokholmu, predsedavajućem EU Karlu Biltu, stvar je dogovora sa Briselom i shvatanja u Uniji da realna politika mora da iznađe rešenje za nastavak evropskih integracija za našu zemlju.

Čini mi se da je švedsko predsedavanje EU jako dobro za Balkan u celini i poseta Stokholmu kod predsedavajućeg važan je znak da Švedska želi da pomogne ubrzavanje procesa integracije, naveo je on.

Ipak, teško je prognozirati. Gotovo sve od 26 zemalja na ovaj ili onaj način izrekle su da žele da vide dalje kretanje Srbije u evrointegracijskim procesima.

U svakom slučaju, treba prvo sačekati ishod rasprave unutar EU u sledeća dva-tri meseca i videti da li će kandidatura uslediti nakon priznavanja jednostrane primene SSP, kazao je Vejvoda.

"Novosti": Holandija ne menja stav

Holandija ne namerava, za sada, da promeni svoj stav u vezi sa odmrzavanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU, pišu "Novosti".

"Naš stav se ni u kom slučaju nije promenio", potvrdio je za “Večernje novosti” portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs.

"Uslovi su poznati", rekao je Rijs i precizirao da je to puna saradnja s Haškim tribunalom, "što, nažalost, još nije slučaj".

"Najbolji primer pune saradnje bio bi hapšenje i izručenje generala Mladića", rekao je Rijs.

Moguće je da će se na sledećem sastanku ministara razgovarati o Srbiji, najavio je portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova i dodao da, međutim, nikakva odluka ne može da bude doneta bez pune saradnje, pišu "Novosti".

"Zanimljivo je da nam postavljaju pitanje da li se naš stav promenio. Pravo pitanje je da li Srbija u potpunosti sarađuje, a ne da li Holandija menja svoj stav. Ovaj isti odgovor dajem već poslednje dve godine", rekao je Rijs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: