Sporazum iako se Priština protivi

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović kaže da će, uprkos protivljenju Prištine, sporazum sa Euleksom biti potpisan.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2009.

00:37

Default images

Misija Evropske unije na Kosovu saopštila je da su u toku konsultacije te Misije i MUP-a Srbije o sporazumu u oblasti policije. Ambasador Velike Britanije na Kosovu Endrju Sparks rekao je da protokol nije na štetu Kosova.

Kako prenosi agencija “Kosovanjuz”, Sparks je rekao da sa stanovišta britanske vlade ovaj protokol ne predstavlja ništa što je uznemirujuće za Kosovo.

Sparks je sugerisao da treba potpisati protokol između Euleksa i Srbije.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, u izjavi za B92 navodi da će uprkos protivljenju Prištine taj sporazum biti potpisan, ali i da to nije jedni sporazum koji bi trebalo da bude sklopljen.

Sve češće se pominju i sporazumi u oblasti pravosuđa i carine.

Ivanović navodi i da je tu reč o tehničkim sporazumima.

“Od samog početka, Euleks je bio upućen na saradnju sa Srbijom, prosto jer je to jedan od glavnih uslova da bi se on rasporedio na teritoriji čitavog Kosova i Metohije. Prema tome, tri aspekta koje Euleks pokriva – carina, policija i pravosuđe, moraju biti pokrivena nekakvim tehničkim sporazumima”, navodi Ivanović.

“Međutim, zapelo je kod policijskog sporazuma, jer su se kosovski Albanci iz čisto političkih i unutarpolitičkih razloga usprotivili tome. Sasvim sigurno, oni ne mogu sprečiti ovaj sporazum, jer je taj sporazum podržan od čitave EU. Drugo, što je jako bitno, sporazum je u interesu Evropske unije isto toliko koliko je u interesu Srbije”, kaže Ivanović.

“Sigurno je da, kod pravde, treba da se daju odgovori na tri bitna pitanja – koji su zakoni u primeni ovde, na teritoriji Kosova i Metohije, koja je oblast delovanja za koju je nadležan mitrovački opštinski i okružni sud, a tu se otvara i pitanje sudova u drugim sredinama gde Srbi čine većinu, zatim dvostepena, odnosno trostepena zaštita, što je deo sporazuma, i, konačno, pitanje imenovanja sudija”, naveo je Ivanović.

“To ostaju otvorene teme i te teme se svakako moraju precizirati, staviti na papir, pa tek onda možemo razgovarati o konkretnoj saradnji”, zaključio je on.

Iz Euleksa je, međutim, saopšteno da nema naznaka da će tehnički sporazumi koji će se odnositi na carinu i pravosuđe biti formalizovani u skoroj budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: