Marović: Jovović je dobar izbor

Potpredsednik crnogorske vlade Svetozar Marović izjavio da je Crna Gora napravila dobar izbor imenovanjem Igora Jovovića za ambasadora u Beogradu.

Izvor: Beta

Utorak, 08.09.2009.

00:35

Default images

"Mi smo predložili ambasadora i sad je Srbija na potezu. Jovović je dobar odabir, jer je već bio ambasador i tada je imao podršku i zvanične Srbije", rekao je Marović, a prenosi podgorička televizija Atlas.

On je, u prvoj zvaničnoj reakciji Crne Gore na pisanje beogradske štampe o navodnoj spornoj biografiji Jovovića, naveo da se nada da nema razloga da mu Srbija ne izda agreman i da će medijski napisi biti provereni od nadležnih institucija u Srbiji, kako bi što pre zatvorili tu novu, "ambasadorsku krizu".

Podsetimo, pojedini beogradski mediji su objavili da je kandidat za crnogorskog ambasadora u Beogradu Igor Jovović problematična ličnost, sa ozbiljnim mrljama u diplomatskoj karijeri, zbog čega mu agreman, po svemu sudeći, neće biti potvrđen.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je naložio internu istragu u MIP-u, odakle je procurila informacija da Jovović navodno neće dobiti agreman.

Pojedini analitičari su ocenili da premišljanje Srbije da li da Jovoviću izda agreman ima veze s njegovom biografijom dok je bio amabasador u Etiopiji, gde je navodno preprodavao piće, hranu i cigarete i šamarao svoje podređene, ali i sa zahtevom Srbije da u Crnoj Gori otvori tri konzulata.

Marović je ocenio da uslovljavanje prihvatanja kandidature Jovovića otvaranjem tri konzulata Srbije u Crnoj Gori "liči na neku trgovinu".

Marović je rekao da konzulati obično služe za to da olakšaju građanima u dijaspori vezu s matičnom državom i ostvarivanje određenih kulturnih, nacionalnih i državnih prava, ali da je u ovom slučaju pitanje da li je takav zahtev celishodan.

"Crna Gora ima prednost što možete sa svake njene tačke doći na drugu za samo nekoliko sati, tako da nikome nije problem da iz Nikšića dođe do Podgorice i završi neka pitanja vezana za određeni deo takozvanih konzularnih poslova. Ne sumnjam u dobre namere takvih ambicija Srbije, ali otvaram pitanje celishodnosti na tako malom prostoru", rekao je Marović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: