Srbija pala na listi konkurentnosti

Srbija je na listi najkonkurentijih ekonomija sveta pala sa 85. na 93. mesto, pokazuje danas objavljeni izveštaj Svetskog ekonomskog foruma.

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2009.

17:10

Default images

U prethodnom istraživanju Foruma, za 2008/09. Srbija je bila na 85. mestu, što znači da se u proteklih godinu dana spustila za osam mesta. Bolje od Srbije od zemalja iz susedstva su Slovenija, koja se popela za pet mesta, na 37. poziciju, i Crna Gora koja se sa 65. uzdigla na 62. mesto.

Hrvatska je sada 72. nakon što je u poređenju s prethodnom godinom pala za čak 11 mesta, a Makedonija je napredovala za pet mesta, na 84.

Ispod Srbije su ostali Albanija na 96. mestu liste najkonkurentnijih, koja je tu stigla sa 108. mesta u 2008/09, i Bosna i Hercegovina koja je 109. a bila je 107.

Švajcarska je pak preuzela od SAD prvo mesto na listi.

SAD su čelnu poziciju izgubile uglavnom zbog finansijske krize i naraslog fiskalnog deifcita, kaže se u izveštaju i navodi da je Švajcarska uspela da preuzme vođstvo zato što su njene ekonomske performanse "relativno stabilne".

Singapur se popeo sa petog na treće mesto najviše zahvaljujući rastu poverenja u javne institucije, efikasnim tržištima robe i rada, kao i visoko kvalitetnom finansijskom tržištu.

Posle Švedske, četvrte na listi najkonkurentnijih ekonomija sveta, jeste Danska, koja je za godinu dana skliznula za dva mesta. Dansku prate Finska, Nemačka, Japan, Kanada i Holandija.

Istraživanje je obuhvatilo 133 zemlje, a ocenjivani su, između ostalog, rad vlade, saobraćajna i telekomunikaciona infrastruktura, otvorenost za inovacije, zaštita intelektualnih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: