Milion i po raseljenih u Somaliji

Broj interno raseljenih lica u Somaliji premašio je 1,5 miliona, saopštio je Visoki komesarijat ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2009.

19:14

Default images

U saopštenju UNHCR-a se navodi da je broj raseljenih lica unutar zemlje porastao u drugom tromesečju 2009. u odnosu na prvo tromesečje kada je bilo zabeleženo 1,3 miliona raseljenih uglavnom zbog ponovnog izbijanja nasilja u Mogadišu.

Zbog tih sukoba dodatnih 250.000 ljudi napustilo je svoje domove od 7. maja, dodaje se u saopštenju.

Početkom maja su dve grupe islamskih pobunjenika otpočele ofanzivu u somalijskoj prestonici i u nekoliko oblasti u centru i na jugu zemlje u pokušaju da sruše vladu predsednika Šarifa Sseik Ahmeda.

Stotine civila poginulo je u sukobima između pobunjenika i vladinih snaga i njihovih saveznika, mirovnih snaga Afričke unije.

Većina raseljenih pobegla je u pravdu Afgoje, nekada malog grada na oko 30 kilometara od Mogadiša u kome sada boravi više od 500.000 izbeglica.

Dolazak brojnih raseljenik u već prepune izbegličke logore pogoršao je humanitarnu situaciju koju UN opisuju kao najtežu od početka građanskog rata u Somaliji 1991. godine.

Somalija od 1991. godine, kada je oborena diktatura, praktično nema efikasnu vladu i od tada je potresaju haos i nasilje.

Islamski pobunjenci se od 2006. godine bore protiv vladinih snaga, a u sukobima je do sada poginulo više od 18.000 civila, dok su stotine hiljada napustile domove bežeći od nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: