Biomasa kao zamena za naftu

Ministar energetike Petar Škundrić izjavio je da bi proizvodnjom energije iz biomase Srbija mogla da zameni oko 2,7 miliona tona nafte.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.09.2009.

15:08

Default images

On je na konferenciji "Ulaganje u bioenergiju u Srbiji" rekao da biomasa čini 60 odsto ukupnih obnovljivih izvora energije u Srbiji. Biomasa nastaje od ostataka i otpadaka iz poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije, biljnog i životinjskog porekla (slama, kukuruzovina, piljevina, ostaci od orezivanja voća).

Ministar energetike je ocenio da je biomasa jedan od najvažnijih novih izvora energije u svetu i da je tražnja za njom mnogo veća od ponude, tako da je to velika izvozna šansa Srbije.

Škundrić je naveo da je resorno ministarstvo ove godine započelo izradu nacionalnog akcionog plana za korišćenje biomase, radi održivog korišćenja tog izvora energije i pokretanja projekata koji će omogućiti veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Prema njegovim rečima, napravljen je i sistem podsticajnih mera za proizvodnju električne energije i biogasa iz obnovljivih izvora energije, koji predviđa sklapanje ugovora sa proizvođačima na period od 12 godina, u kojima će država biti garant više otkupne cene električne energije.

"Reč je onima koji imaju uslove da na bazi obnovljivih izvora proizvode električnu energiju, kao što su biomasa, hidropotencijali male snage, energija vetra i sunca i razni potencijali energije iz raznoraznih potpadnih materija, uključujući i komunalni i opasni otpad", rekao je Škundrić.

Kako je naveo, to praktično znači da je Vlada Srbije donošenjem uredbe stvorila neophodne zakonske uslove za korišćenje obnovljivih izvora energije u Srbiji, pod posebnim povoljnim uslovima za investitore.

Savetnik u Ambasadi Holandije u Srbiji Hoekstra Tsjeard rekao je da se u toj zemlji sprovode projekti korišćenja biomase, a razvijene su i neophodne zakonske mere, zbog čega se Holandija može smatrati iskusnim partnerom u ovoj oblasti, koji može biti od velike pomoći i Srbiji.

Prema njegovim rečima, Nacionalni akcioni plan za biomasu Srbiju bi približio standardima Evropske unije u toj oblasti i otvorio velike mogućnosti, jer Srbija poseduje velike potencijale.

Ministarstvo rudarstva i energetike je u saradnji sa državnom agencijom holandskog ministarstva ekonomije Senter Novem početkom 2009. iniciralo izradu nacionalnog akcionog plana za korišćenje biomase.

Realizaciju konferencije o biomasi pomogli su i Ambasada Holandije u Srbiji, Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Program za podizanje konkurentnosti američke agencije USAID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: