Ne parkiraj na mesto za invalide!

Osim što za njih nema dovoljno parking mesta, osobama sa invaliditetom dodatno otežava kretanje i činjenica da ta mesta često zauzimaju neodgovorni vozači.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2009.

10:55

Default images

Među brojnim problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, počev od obrazovanja, zapošljavanja, pristupa određenim institucijama, čini se da parkiranje nije jedan od važnijih. Ipak, nedovoljan broj parking mesta namenjenih toj populaciji i činjenica da ih često zauzimaju neodgovorni vozači osobama s invaliditetom i te kako otežavaju kretanje.

Branimir Nikolić, atletičar sa invaliditetom, svakodnevno koristi automobil i gotovo svakodnevno ima problema da pronađe odgovarajuće mesto za parkiranje.
Iako u gradu ima oko 600 obeleženih parking mesta za osobe s invaliditetom, često ih uzurpiraju neodgovorni vozači.

“Iskustva su, da kažem, teška, jer moram tražiti drugo slobodno mesto, ako je neko stao ko nije osoba sa invaliditetom. Dešavalo mi se dva puta da su mi stavili kazne što nisam stao na mesto za invalide, ali zauzeto je bilo - ja sam hteo, ali bio sam sprečen, zato što je zauzeto”, priča Branimir Nikolić.

Vozači s invaliditetom kažu da je najteže pronaći mestoza parkiranje u centru grada, gde je velika frekvencija saobraćaja, na primer, u Ulici despota Stefana, Dečanskoj, Nemanjinoj, na Dorćolu.

Nesavesnih vozača ima svuda, te je Branimir prinuđen da sačeka da se oni pomere, ako ih uopšte zatekne u kolima, kao što je to bio slučaj u Bulevaru kralja Aleksandra, ali i mnogo puta pre toga.

“Kao što sam sada došao ovde u Opštinu Zvezdara da nešto završim, došao sam da se parkiram na mesto za osobe sa invaliditetom, ali bio je drugi automobil. Parkirao sam kad je on izašao, a to se često dešava, i kod bolnica, domova zdravlja”, kaže Nikolić.

I pored brojnih apela i akcija poput one "Svest više, prepreka manje", koju je iniciralo udruženje "Sve je moguće", čini se da neki vozači ne žele da promene svoje navike.

I ne samo što zauzimaju mesta koja nisu za njih predviđena, već su mnogi od njih čak i agresivni kada im se uputi zamerka.

“Znaju biti često jako neprijatni, čast izuzecima, ima onih koji se izvine, pomere, ali ima i onih neprijatnih koji vređaju ljude u kolicima”, kaže Milada Lazić iz Udruženja "Sve je moguće". Da bi nadležni uklonili nepropisno parkirano vozilo potrebno je dosta vremena, te se osobe sa invaliditetom uglavnom odlučuju da potraže drugo mesto.

“Mi u onom delu koji se tiče ‘Parking servisa’ trudimo se da u što kraćem roku izađemo na teren i delujemo po nalogu komunalne inspekcije, ali nemamo nalog da sami postupamo u ovakvim slučajevima, jer zakon predviđa da između onog ko se nepropisno parkirao i ‘Parking servisa’ stoji komunalna inspekcija, kada je reč o parkiranju na mestima koja su predviđena za osobe sa invaliditetom”, rekao je Branko Arsenijević iz "Parking servisa".
I za pauka treba pauk (Nikola Radojèiæ, Vaše fotke)
U komunalnoj inspekciji ipak kažu da inspektore u obavljanju posla koči Zakon o komunalnim delatnostima, prema kome oni ne mogu odmah da odnesu vozilo koje je nepropisno zauzelo prostor namenjen osobama sa invaliditetom, već moraju da čekaju sat vremena, pa tek onda da dovedu “pauka”.

Ovaj višegodišnji problem mogao bi da se reši promenom zakonskih propisa ili strožim kaznama, jer se apeli upućeni vozačima nisu pokazali dovoljno efikasnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: