Domino efekat jeftinog ulja

Posle pojave ulja “Iskon” koje košta 80 dinara, i ostala uljare snizile su cene za 40 odsto.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2009.

16:10

Default images

Da li u proizvodnji ulja ima monopola u Srbiji nikada nije dokazano, ali od trenutka kada se jedna fabrika opredelila da proizvodi novo ulje za 80 dinara napravljena je prava pometnja na tržištu, koja ide u korist potrošača.

U Srbiji je sve moguće. Ovo ulje je do juče koštalo oko 120 dinara. Pojavom samo jednog novog proizvođača na tržištu, koji je ponudio ulje za 80 dinara, svi ostali su spustili cenu za skoro trećinu. U zemljama sa regulisanim tržišnim odnosima ovakva situacija je nezamisliva.

“Tačno je da se cena ulja od početka godine četiri puta povećavala. Zašto i kako, mi trgovci ne znamo. Proizvođači samo dostave svoje cenovnike i mi moramo da ih primenimo”, kaže Milena Radulović iz trgovine "Jabuka".

“Početkom nedelje je došlo do snižavanja cene ulja pojavom novom proizvođača, uljare iz Šida, nakon toga i svi uvoznici i svi proizvođači ulja su krenuli da snižavaju cenu”, navodi ona.

Pre izlaska ulja “Iskon” na tržište većina prodavnica je litar ulja prodavala za oko 120 dinara.

Sada ulje “Vital” košta oko 90 dinara, a “Sunce” oko 87 dinara. Proizvođač ulja “Cvet banata” snizio je cenu na 85, a proizvođač ulja “Dijamant” na 90 dinara.

A do, bar za neke potrošače, realne cene, nije se došlo nimalo lako. Pre ovog pojeftinjenja od domaćih ulja bila su jeftinija uvozna. I to posle plaćanja svih troškova transpotra, carine i raznih fitosanitarnih pregleda.

“Da je situacija na tržištu ulja regulisana zadnjih godina ovo se ne bi dešavalao. Prosto je frustrirajuće i šokantno, i na strani proizvodnje i na strani tražnje, da se dešavaju ovakvi skokovi i padovi cena. Država treba da se bavi ozbiljnije slobodom konkurencije, otvorenošću tržišta”, smatra profesor trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Zoran Bogetić.

Država mora da omogući tržišni mehanizam i kazni sve monopole i netržišno ponašanje.

Samo tako, kažu ekonomisti, i potrošači u Srbiji neće biti izloženi nekontrolisanim i neobjašnjivim skokovima cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: