Kritike na račun Vlade Srbije

Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Srpska radikalna stranka kritikuju ekonomske mere Vlade Srbije. DHSS predlaže smanjenje broja ministara u Vladi.

Izvor: B92

Nedelja, 06.09.2009.

14:32

Default images

Ocenjujući da ekonomski oporavak Srbije zavisi od aranžmana sa MMF-om, Demohrićanska stranka Srbije je navela da prvi korak u reformi državne uprave treba da bude smanjenje Vlade na 16 članova, predsednik i 15 ministara.

DHSS predlaže da se izbace tri potpredsednička mesta, ministarstva za NIP, telekomunikacije i bez portfelja, kao i da se četiri-pet ministarstava pripoje.

Kritike opozicionih stranaka

Predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nenad Popović, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ocenio je da zbog sopstvene nesposobnopsti Vlada Srbije zadužuje "sve buduće generacije građana Srbije".

Prema Popovićevoj oceni, zbog nespremnosti vlade da se odrekne rasipničkih navika i da pokrene posrnulu privredu budžet je pred kolapsom, "a zaduživanje je jedino rešenje za kojim može da posegne ova vlada da bi kupila još malo vremena na vlasti".

Funkcionerka Nove Srbije Dubravka Filipovski smatra da će najavljena otuštanja u državnoj upravi stvoriti "dodatne probleme, koji će usloviti pad Vlade Srbije".

"Ova Vlada nema političku hrabrost da sprovede reforme i umesto rešavanja nagomilanih problema ona Srbiju gura sve dublje u propast", kazala je Filipovski posle akcije koju je ta stranke organizovala u Beogradu.

Aktivisti NS-a delili su Beograđanima u Knez Mihailovoj ulici propagandni materijal u kome su nabrojana predizborna obećenja Vlade Srbije i odgovori šta je do sada učinjeno.

NS kritikuje i odluku Vlade Srbije da se štrajkačima odrede podebne lokacije za proteste što, kako je naveo, pokazuje da nesposobna Vlada donosi zakone koji krše demokratske principe.

Srpska radikalna stranka založila se za veće učešće države "kako bi penzioni sistem u Srbiji konačno profunkcionisao na racionalnim osnovama".

"Smatramo da je neophodno stvaranje povoljnog institucionalnog i makroekonomskog ambijenta kako bi se izbegli negativni demografski faktori, manipulisanje političkim motivima, kao i eliminisanje sive ekonomije koja se u proteklim godinama ogledala u izbegavanju plaćanja doprinosa i nenamenskom trošenju sredstava", navedeno je u saopštenju SRS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: