Koha: Ipak konsultacije o protokolu

Kosovski lideri su nastavili konsultacije sa međunarodnim akterima o najavljenom policijskom protokolu Euleksa i MUP-a Srbije, piše prištinski list Koha Ditore.

Izvor: B92

Nedelja, 06.09.2009.

14:06

Default images

Prema izvorima lista, međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt sastao se u petak sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hašimom Tačijem, a novi sastanak biće održan sutra.

Kako se navodi, tokom sastanka bilo je rasprave o sadržini protokola, ali nisu ostavljene po strani ni političke posledice najavljene saradnje Euleksa i Srbija u oblasti policije, carine i sudstva, rekli su izvori Kohe.

Zbog "političke prirode konsultacija" sastancima ne prisustvuje šef Euelksa Iv De Kermabon. Kako su Kohi rekli međunarodni predstavnici, Eeleks se ocenjuje kao tehnička misija pa u situacijama političkog angažovanja njegove interese predstavlja predstavnik EU-a na Kosovu Piter Fejt.

List piše da je, između ostalog, Fejt tokom sastanka u petak kosovske lidere podsetio na podršku koju su protokolu dale zemlje EU, rekli su izvori.

Visoki zvaničnici Vlade Kosova su priznali da su svi događaji oko protokola doveli Prištinu u "pat poziciju".

Sa jedne strane, kosovskim liderima je teško da povuku velike reči povodom odbijanja protokola, a sa druge još je teže da se suprostave pritisku visokih evropskih mehanizma koji traže podršku Prištine za potpisivanje protokola, rekli su izvori Kohe ditore.

Prema navodima lista o protokolu su raspravljali i ministri inostranih poslova 27 zemalja članica EU-a tokom neformalnog sastanka u Stokholmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: