Protest zbog hapšenja anarhista

Pristalice Anarho-sindikalističke inicijative zatražili su na protestu u Beogradu puštanje na slobodu uhapšenih za napad na Grčku ambasadu u Beogradu.

Izvor: B92

Nedelja, 06.09.2009.

13:49

Default images

Oni su se u znak solidarnosti sa članovima koji su uhapšeni okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Anarho-sindikalisti tvrde da njihove uhapšene kolege nisu odgovorne za napad na ambasadu. Ministar policije kaže da svako ima pravo da protestuje, ali da niko nema pravo da baca molotovljeve koktele na strane ambasade.

Širenjem transparenta "Neće proći" članovi Anarho-sindikalističke inicijative želeli su da, kako kažu, pošalju poruku da nisu odgovorni za napad na ambasadu Grčke.

Oni smatraju da je za bacanje molotvljevih koktela i pisanje grafita, preoštra kvalifikacija međunarodni terorizam, ali i da nikada ranije nisu čuli za grupu “Crni Ilija” koja je preuzela odgovornost za incident.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da su osumnjičeni za napad na zgradu grčke ambasade uhapšeni na osnovu dokaza i da nema razloga da zbog toga bilo ko protestuje.

Ministar je rekao "da svako ima pravo da mu se nešto dopada ili ne ili da protestuje, ali da niko nema pravo da baca 'molotovljeve koktele' na strane ambasade".

Dačić je rekao da je policija spremna da prizna da je pogrešila ukoliko se u sudskom postupku pokaže da je tako. Podsetimo, policija je pre dva dana uhapsila petoro osumnjičenih za napad "molotovljevim koktelima" na zgradu Ambasade Grčke u Beogradu.

Uhapšeni su aktivisti "Anarhosindikalne inicijative" Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (24), Ivan Vulović (24), Sanja Đokić (19), Nikola Mitrović (29) dok je osumnjičeni Ivan Savić (25) u bekstvu.

Osumnjičeni su 25. avgusta, oko tri sata ujutru, najpre ispisali grafit na fasadi, a potom bacili dva "molotovljeva koktela" - zapaljene flaše sa benzinom, na zgradu Ambasade Grčke u Francuskoj ulici, u Beogradu a terete se da su izvršili krivično delo međunarodni terorizam".

Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu pokrenuo je istragu i odredio pritvor do 30 dana petočlanoj grupi osumnjičenoj za napad "molotovljevim koktelima" na zgradu Ambasade Grčke u Beogradu, izjavila je juče potparolka tog suda Ivana Ramić.

Ramićeva je precizirala da je osumnjičenima pritvor određen zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svedoke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: