Kongres veštica u Velikom Gradištu

U Velikom Gradištu održan je prvi Svetski kongres veštica, koji je osmišljen kao festival energetskih napitaka sa horor motivima.

Izvor: B92

Subota, 05.09.2009.

14:13

Default images

Posetioci su mogli da vide trku metlom na stotinu metara, izbor za najlepšu vešticu i da probaju čarobne napitke.

Veliko Gradište bilo je mesto okupljanja veštica, vampira, duhova, vilenjaka i mnogih drugih bića koja su se na jedno veče iz bajki preselila u gradski park.

“Ja sam Vesna Stanković. Rođena sam na Homoljskim planinama. Svi poznaju vrlo dobro moći vlaške magije”, kaže jedna od učesnica.

“Ja se zovem Marina, dolazim odavde, znači domorodac sam veštica. A, moje moći? Hm, pa znate šta, ja sam još uvek početnik, još učim, ali uglavnom su to pravljenje čarobnih napitaka, otrovnih jabuka, ubijanje tu i tamo neke Snežane. Znate kako, teško je doći do prinčeva u poslednje vreme”, kaže još jedna veštica.

Skup veštica u Velikom Gradištu nastao je kao posledica ideje da se na ovaj način promoviše ekologija, ali pre svega zbog toga što je taj kraj Srbije poznat po pričama o mitološkim bićima.

Organizatori Kongresa veštica priznaju da su iznenađeni pažnjom koju su privukli. Predsednik opštine Veliko Gradište Živoslav Lazić jedan je od ljudi koji su zaslužni za održavanje ove manifestacije.

“Prezadovoljan sam odzivom ali i zaista dobrom atmosferom. Malo su nas plašili sa pričom tipa ‘Proglasiće vas satanistima’, ali ovo je samo jedna dobra igra. Ipak, biće i ozbiljnih stvari. Veštice trenutno zasedaju i pripremaju završni dokument povodom ovoga”, kaže Živoslav Lazić, predsednik opštine.

Svetski kongres veštica u Velikom Gradištu privukao je veliki broj dama koje se osećaju kao veštice. "Iako smo se sve dobro maskirale, nijedna od nas niti je praktikovala magiju, niti je letela na metli", kažu one.

Organizatori planiraju da se Svetski kongres veštica održi i sledeće godine i da ga u budućnosti uvrste u redovnu turističku ponudu ovog kraja Srbije, koji odiše magijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: