Održana komemoracija u Užicu

Komomoracija za sedam poginulih radnika užičke fabrike municije "Prvi partizan" održana je u gradskom Narodnom pozorištu.

Izvor: Beta

Subota, 05.09.2009.

00:45

Default images

Komemoraciji su, pored članova porodice i predstavnika fabrike, prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković, ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Ivica Dačić i Dragan Šutanovac, i gradski funkcioneri.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković kazao je da su fabrika "Prvi partizan" i Užice "bili zajedno kroz istoriju", te su tako i sada, u teškim trenucima posle eksplozije koja se dogodila u četvrtak.

"Grad Užice i ministarstva staće iza ovog preduzeća i pomoći porodicama poginulih, danas i ubuduće", kazao je Marković.

Direktor "Prvog partizana" Dobrosav Andrić rekao je da je fabrika izgubila sedam "pouzdanih i vrednih radnika".

Državnim zastavama spuštenim na pola koplja i prilagođenim medijskim programima odaje se pošta poginulim radnicima užičke fabrike "Prvi partizan".

Zakonom o obeležavanju dana žalosti u Srbiji precizirano je da su organi i organizacije i druga pravna lica koja ističu zastavu dužni da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, uz odgovarajuće osvetljenje noću. Svaki poslodavac dužan je da na dan žalosti omogući zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalima.

Medijske kuće umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, dužne su da emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti, kao i da usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti svoje listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Mediji su u obavezi da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, da obaveste javnost o skupovima sećanja.

U obrazovnim ustanovama se dan žalosti obeležava minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se tom danu, a tu obavezu imaju i muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja, onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Sahranjeno pet radnica

Na užičkim mesnim grobljima sahranjeno je pet radnica, od ukupno sedam radnika "Prvog partizana", koji su pre dva dana poginuli na svojim radnim mestima u eksploziji koja se dogodila u toj fabrici.

Na gradskom groblju "Sarića osoje" u Užicu, u pisustvu rodbine, kolega i prijatelja i velikog broja sugrađana, sahranjene su Vidojka Terzić i Jelena Lončarević.

Gordana Đokić sahranjena je na lokalnom groblju ispred manastira Rujan u Vrutcima, a Biljana Luković na groblju u Sevojnu, dok je Jasminka Ostojić sahranjena na seoskom groblju u Buaru.

Iza ovih pet tragično nastradalih majki ostalo je devetoro dece.

Sahrana Dragana Milovanovića i Svetlane Đurić biće sutra na mesnim grobljima u Turici i na Beloj Zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: