Vakcina protiv H1N1 u novembru

Vakcina protiv novog gripa u Srbiji do kraja novembra. Više obolelih početkom drugog polugodišta u školama.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2009.

15:11

Default images

U Srbiji je do sada registrovana 131 osoba obolela od novog gripa, ali to je samo "vrh ledenog brega", pošto nema težih oblika tog oboljenja, pa se mnogi nisu ni obratili lekaru, rekao je član radne grupe Vlade Srbije za odbranu od ovog gripa Branislav Tiodorović.

On je dodao da se očekuje da će od 15 do 20 odsto građana biti bolnički lečeno i da je veoma bitno da se sprovedu planovi i mere kako zdravstveni sistem ne bi bio blokiran, kao što se to dogodilo u Kanadi.

Više obolelih očekuje se početkom drugog polugodišta u školama. Do tada bi već uveliko trebalo da vrši vakcinacija protiv novog gripa.

"Što se tiče pandemijske vakcine, ja vam mogu reći u ovom trenutku sasvim otvoreno da smo mi stali u red, da smo rezervisali vakcinu, ali ovo je sada situacija koja je svuda, pa i kod nas važeća”, kaže Tiodorović.

“Ko ima para on to može da plati i da to dobije na vreme, a mi ćemo vakcinu imati u najboljem idealnom optimističnom - evo to ću na sebe preuzeti veliku odgovornost iako nemam pravo na to, moram to odmah da kažem zna se ko može to da preuzme - da ćemo imati do kraja novembra ili eventualno u decembru", poručuje on.
Branislav Tiodoroviæ (Tanjug, arhiva)
Posebnu pažnju nadležne službe za zaštitu od pandemije posvetiće trudnicama i deci.

U školama bi u akciju preventive trebalo da se uključe svi - i deca i roditelji, kao i nastavnici, kaže dr Nevenka Žakula iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

"U saradnji sa školama i Sekretarijatom za obrazovanje Skupštine grada nadam se da ćemo uspeti da organizujemo edukaciju, pre svega prosvetnih radnika, biologa u školama, psihologa, pedagoga, da bismo mogli da zadovoljimo na odgovarajući način i edukaciju učenika i njihovih roditelja", očekuje ona. Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić je rekao da će Beograd biti spreman u slučaju pandemije.

Odlučeno je da se obrazuje stručni tim koji će donositi sve bitne odluke i sprovoditi mere zaštite od pandemije novog gripa, na čijem čelu će biti direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Branislav Lazić.

Preventivne mere pojedini građani već sprovode, mada neki apotekari kažu da je interesovanje za zaštitne maske u Srbiji bilo veće za vreme epidemije ptičjeg gripa.

"Kod nas još nije počela velika potražnja za maskama. Ima malo, ali nije onako masovna kako očekujemo da će biti krajem septembra, kada počne epidemija i kada počnu te kapljične infekcije", kaže farmaceutkinja Marija Perić.

Obična maska košta oko 10 dinara. Nano maske, koje su efikasnije u borbi protiv infekcija, nešto su skuplje. Pakovanje od tri nano maske košta oko 140 dinara, a maske su za jednodnevnu upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: