Kapetan Dragan pušten na slobodu

Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, nakon puštanja iz zatvora u Australiji najavio je da će tužiti Hrvatsku, koja ga je optužila za ratni zločin.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2009.

12:33

Default images

Po izlasku na slobodu, Vasiljković je za B92 rekao da će protiv Hrvatske podneti tužbu i tražiti odštetu za vreme koje je proveo u australijskom zatvoru. Nekadašnji vođa jedinica koje je početkom 1990-ih formirao u tadašnjoj Srpskoj Krajini, u Hrvatskoj, odbacuje tvrdnje da su ”Knindže“ imale bilo kakve veze sa ratnim zločinima, a najavljuje i posetu Srbiji.

Kapetan Dragan, kako glasi ratni nadimak Dragana Vasiljkovića, posle skoro četiri godine pušten je iz zatvora u Australiji, na osnovu odluke tamošnjeg Federalnog suda.

“Kao običan čovek, mogu vam reći da ja nemam danas šta da slavim. Meni su zlotvori ukrali četiri godine života, i to mi se ne može nadoknaditi”, kaže Vasiljković.

“Međutim, kao Srbin, jako sam ponosan, jako srećan, jer smo uspeli da dokažemo australijskom Federalnom sudu da nijedna država više neće moći da izruči Srbe Hrvatskoj, jer postoji zvanična potvrda jedne ozbiljne zemlje kao što je Australija da je u Hrvatskoj korumpiran pravni sistem”, navodi on.

“Za to je vredelo provesti četiri godine, i proveo bih još četiri za još jedan takav šamar, bez ikakvog razmišljanja”, poručuje kapetan Dragan.

U Hrvatskoj najavljuju žalbu na odluku suda, a ambasador te zemlje u Australiji već traži razgovor sa javnim tužiocem Novog Južnog Velsa.

Nekoliko sati po izlasku iz zatvora, zatekli smo ga u društvu prijatelja. U razgovoru za B92, Vasiljković najavljuje tužbu protiv Hrvatske, ali ne precizira kada će je podneti.

“Danas sam tek izašao iz zatvora. Imam tim od 12 advokata sa kojima treba da se sastanem i da razmotirim sve ove stvari. Videćemo kojim ćemo putem da krenemo, a postoji jako puno sudskih procesa koje ćemo povesti”, najavio je on.

Vasiljković najavljuje i kraću posetu Srbiji. Podsetimo, u februaru 2003. bio je i svedok Tužilaštva Haškog tribunala na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Tada je tvrdio da jedinica koju je početkom devedesetih godina formirao u tadašnjoj Srpskoj Krajini, u Hrvatskoj, nije imala nikakve veze sa Državnom bezbednošću Srbije, što je iznenadilo sve u Hagu, te se izvukao zaključak da je svoj iskaz promenio jer je na njega tada uticao zamenik šefa DB-a Franko Simatović Frenki.

Vasiljković za B92 potvrđuje da je razgovarao sa Frenkijem, ali odbacuje tvrdnje da je taj razgovor uticao na njegovo svedočenje:

“Ja sam se čuo sa Frenkijem, jer je Frenki bio moj izuzetno dobar porodični prijatelj godinama. Jedan od prvih ljudi koje sam nazvao je Frenki i taj razgovor je trajao 15 sekundi. Javio sam mu da sam živ i zdrav”, kaže Vasiljković.

“Naravno da nismo pričali o mom svedočenju, i to je potvrđeno, oni su imali trake našeg razgovora - budite sigurni da bi oni to pustili. Znamo da su imali trake jer – kako su inače znali da sam ja razgovarao sa Frenkijem. Samo su slučajno pogodili?”, tvrdi on.

Vasiljković je uhapšen na zahtev hrvatskih vlasti koje su tražile njegovo izručenje zbog suđenja za ratne zločine.

Sudsko veće australijskog Federalnog suda nedavno je prihvatilo njegovu žalbu, uz obrazloženje da ne postoji "realna šansa" da će imati pravedno suđenje ukoliko bude izručen Hrvatskoj.

Za dela koja se Vasiljkoviću stavljaju na teret u Hrvatskoj je zaprećena maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: