Avganistan: 90 mrtvih u napadu

Avganistanski zvaničnici saopštili su da je 90 ljudi, uglavnom talibana, poginulo u vazdušnom napadu međunarodnih snaga na severu te zemlje.

Izvor: Beta

Petak, 04.09.2009.

08:17

Default images

Meta napada međunarodnih snaga za podršku bezbednosti u Avganistanu bila je grupa talibana koja je juče presrela cisternu sa naftom u oblasti Kunduz, nedaleko od granice sa Tadžikistanom.

"Oko 90 ljudi je poginulo, uglavnom talibana. Mali broj civila poginuo je u napadu. Među njima ima dece koja su došla da besplatno uzmu gorivo iz cisterne", rekao je portparol vlade u provinciji Kunduz.

Nemačka vojska, koja je u okviru NATO-a zadužena za taj sektor u Avganistanu, saopštila je u Berlinu da je 56 talibana poginulo i da među žrtvama nema civila.

NATO će sprovesti istragu

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen obećao je da će odmah sprovesti detaljnu istragu o današnjem vazdušnom napadu NATO snaga na ekstremiste na severu Avganistana.

"Narod Avganistana mora da zna da smo čvrsto angažovani da ih štitimo i da ćemo smesta sprovesti kompletnu istragu o ovom incidentu", rekao je Rasmusen novinarima u sedištu Alijanse u Briselu.

Karzai: Neprihvatljive operacije

Avganistanski predsednik Hamid Karzai izjavio je, posle napada NATO avijacije na dva kamiona cisterne sa gorivom koje su oteli talibani, da su neprihvatljive operacije u kojima su mete civili.

"Ni jedan civil ne sme biti povređen u vojnim operacijama. Neprihvatljivo je, bez obzira na okolnosti, da civili budu mete", rekao je Karzai, navodi se u saopštenju njegovog kabineta, a prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: