Moguća inflacija iznad planirane

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je da postoje rizici i mogućnost da projektovana inflacija izađe iz planiranih okvira.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2009.

00:33

Default images

"Rizik da inflacija izađe iz planiranih okvira, a to je 8, plus minus dva odsto, postoji i to u jednoj velikoj meri, pre svega zbog kretanja regulisanih cena, a unutar toga pre svega onoga što se tiče svetske cene benzinskih proizvoda", rekao je Jelašić.

Stručnjaci kažu da će se inflacija kretati u zadatim okvirima ekonomske politike za 2009. godinu i da će za toliko opasti standard kategorijama stanovništva čija su primanja zamrznuta.

Profesor Ekonomskog fakulteta Pavle Petrović ocenjuje i da će u idućoj godini povećanje PDV-a biti neophodno, jer je bez toga Vladina računica neodrživa.

“Mi ne samo što treba da smanjujemo javnu potrošnju u 2010. godini, mi moramo da menjamo strukturu javne potrošnje. Mi hoćemo da povećamo javne investicije, našu infrastrukturu, prema tome onaj drugi deo mora još da se smanji, a to su oni tekući izdaci", naveo je Petrović gostujući u vestima TV B92,

"Prosto mislim da će to prilagođavanje biti nemoguće, a plašim se da na kraju opet žrtva ne bude infrastruktura. Ove godine ovako relativno mali deficit od 4,5 odsto je postignut, jer su jednostavno javne investicije gurnute u stranu”, rekoa je on.

Profesor Petrović kaže da postoji realna opasnost da Srbija u skoroj budućnosti samo na ime kamata za brojne kredite izdvaja oko tri odsto bruto domaćeg proizvoda, što je skoro jednako izdvajanjima za prosvetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: