Hapšenje članova kriminalne grupe

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su u Beogradu osam pripadnika jedne od najjačih kriminalnih grupa na prostoru Balkana.

Izvor: Beta

Utorak, 01.09.2009.

10:38

Default images

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su u Beogradu Darka Eleza, vođu jedne od najjačih kriminalnih grupa na prostoru zapadnog Balkana. U akciji hapšenja koja je u isto vreme vođena i u Bosni i Hercegovini, specijalna policija Republike Srpske uhapsila je u Istočnom Sarajevu više osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal.

Ubistva, ucene, trgovina drogom, prodaja ukradenih automobila i pranje novca na Balkanu samo su neke od delatnosti za koju se sumnjiči grupa uhapšenih.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je policija uhapsila osam pripadnika međunarodne organizovane kriminalne grupe, a da je još 14 članova te grupe uhapšeno u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

“Ova akcija je sprovedena uz potpunu koordinaciju saradnju policija Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i specijalnim tužilaštvom BiH. Ono što je bitno je da je, pored lišenja slobode na području Srbije, deo organizovane kriminalne grupe lišen slobode i u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj”, rekao je Veljović.

“Kraraktereistično je da je među uhapšenima bilo i pripadnika MUP-a. Ova akcija se neće završiti na lišenju slobode ova 22 lica”, naveo je on. Darko Elez je vođa klana koji je godinama bio suprostavljen kriminalnoj grupi Đorđa Ždrala, protiv koje je Sud BiH potvrdio optužnicu za ubistvo nekadašnjeg visokog funkcionera MUP-a Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

“Sve to o čemu govorite i o čemu imate saznanja je deo jedne veoma opsežne akcije u kojima učestvuje više policijskih agencija u kontekstu borbe protiv organizovanog kriminala. Ovo je najbolji pokazatelj koliko su institucije opredeljene za jedan takav iskorak”, izjavio je ministar policije Republike Srpske Stanislav Čađo.

Policija Republike Srpske je u Bijeljini uhapsila i Marka Krajišnika koji se dovodi u vezu sa trgovinom oružjem.

Akcija je trajala četiri sata, a pretreseni su Krajišnikov stan i automobil.

Ubistva, iznude, ucene, razbojništva...

MUP Srbije saopštio je da je kriminalna grupa čiji su članovi danas uhapšeni od 2006. godine na teritoriji zapadnog Balkana pripremala i vršila najteža krivična dela: ubistva, iznude, ucene, razbojništva, krijumčarenje i trgovinu narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama, motornim vozilima i pranje novca.

Pored Darka Eleza iz Sarajeva sa prebivalištem u Beogradu, uhapšeni su Vladimir P. iz Sarajeva, sa prebivalištem u Beogradu, Vaso Lj. iz Trebinja sa prebivalištem u Beogradu, Branko Đ. iz Zvornika, Željko A. iz Foče, Slobodan P. iz Karlovaca, sa prebivalištem u Beogradu, supruga i otac Darka Eleza, oboje sa prebivalištem u Beogradu.

Darko Elez se sumnjiči da je 2006. godine sa saradnicima iz kombija "Privredne banke Sarajevo" ukrao dva miliona evra.

Elez se sumnjiči i da je naručilac ubistava više bliskih saradnika Đorđa Ždrala. Za Darkom Elezom je, nakon neuspešnog atentata na Đorđa Ždrala, 2006. godine, raspisana međunarodna poternica, ali je on u međuvremenu pobegao u Srbiju i dobio državljanstvo Srbije, čime je onemogućeno njegovo izručenje pravosudnim organima BiH.

Od decembra 2008. godine do maja 2009. godine, članovi grupe na čelu sa Darkom Elezom, su od S.T. vlasnika lanca tržnih centara u Sarajevu, tražili milion evra, a posle nekoliko pretnji, Muhamed Ramić je bacio bombu na poslovni objekat u vlasništvu S.T.

Članovi te grupe su novac stečen kriminalom ulagali u kupovinu automobila i nekretnina u Beogradu i Novom Sadu, na svoja imena ili imena bliskih lica, kao i u legalne finansijske tokove registrovanjem preduzeća na druge osobe.

Sva imovina stečena kriminalnim aktivnostima te grupe biće predmet finansijske istrage, a u cilju utvrđivanja i trajnog oduzimanja imovine stečene kriminalom.

Povodom te akcije, sutra će ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, direktor policije sa saradnicima Milorad Veljović i predstavnici policija Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine održaće konferenciju za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: