EFT gradi hidroelektranu na Neretvi

Vlada Republike Srpske donela je odluku o dodeli koncesije za izgradnju hidroelektrane Ulog na reci Neretvi energetskoj kompaniji EFT.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2009.

09:51

Default images

“Zadovoljni smo ovom odlukom Vlade RS. EFT se poslednjih godina svojim ulaganjima i rezultatima pokazao kao pravi partner koji podstiče razvoj energetike u celoj BiH. U kombinaciji sa termoelektranom Stanari, HE Ulog će EFT-u obezbediti veću fleksibilnost u proizvodnji električne energije”, izjavio je Zlatan Matko, direktor investicija u EFT grupaciji.

Na osnovu prethodne studije izvodljivosti, HE Ulog biće koncipirana kao klasično derivaciono postrojenje. Sačinjavaće ga dva agregata instalisane snage od 35 megavata, koji će godišnje proizvoditi 76 gigavat-časova električne energije.

Ukupna vrednost investicije je oko 100 miliona evra.

“Odmah pristupamo prvoj fazi projekta, koja između ostalog podrazumeva izradu detaljne studije izvodljivosti, dopunskih geoloških projekata, izradu regulacionog plana i izradu tendera za nabavku neophodne opreme. Kao i u slučaju TE Stanari, ceo projekat biće sproveden u skladu sa direktivama EU o zaštiti životne sredine. Ovu fazu projekta ćemo završiti za godinu dana”, kazao je Matko.

Pored izgradnje objekta, projekat predviđa izradu saobraćajnice i izgradnju 110 kV dalekovoda od HE Ulog do TS Kalinovik. Po planiranoj dinamici HE Ulog treba da bude probno puštena u rad 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: