Odložen popis u Iraku

Popis u Iraku, prvi koji bi posle 20 godina obuhvatio celu teritoriju te zemlje, odložen je za godinu dana, izjavio portparol iračke vlade Ali al Dabag.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2009.

01:25

Default images

Popis je trebalo da se održi u oktobru ove godine, ali ranije u toku ovog meseca vlada u Bagdadu je najavila njegovo odlaganje, najverovatnije, za april 2010. godine.

Najnovije odlaganje odražava, ocenjuje Rojters, teškoću iračkih vlasti da prevaziđu snažno protivljenje i međuetničke tenzije koje je izazvala najava popisa, koji bi prvi put posle 1987. godine trebalo da obuhvati i kurdske oblasti na severu Iraka.

Popisu se protive arapske, turkmenske i kurdske zajednice, koje naseljavaju naftonosni Kirkuk na severu Iraka, jer strahuju da bi on mogao da pruži demografske podatke koji bi podrili njihove političke ambicije, ukazuje britanska agencija.

Za Kurde se, na primer, veruje da čine petinu iračke populacije i oni na osnovu toga žele da prošire svoju visoko autonomnu oblast da bi obuhvatitla i Kirkuk, bogat naftom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: