Kosovo: Problem prvog dana škole

Na Kosovu je u novu školsku godinu krenulo više od 20 000 učenika koji nastavu prate na srpskom i oko 500 000 učenika na albanskom jeziku.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2009.

17:05

Default images

Oko 80 učenika nastave na srpskom u Kosovom Polju prvog dana školske godine nije imalo nastavu, zato što su učenici i nastavnici koji imaju nastavu na albanskom jeziku bili u istom školskom objektu, u istoj smeni.

Srpski učitelji, nastavnici i učenici od prvog do osmog razreda u Kosovu Polju iznenađeni su prisustvom nastavnika i učenika na albanskom u istoj smeni, jer su do prošle godine albanski učenici nastavu pohađali posle podne.

Srpski nastavnici nisu spremni na nove uslove, kaže direktorka škole “Aca Marović” Snežana Stojković.

Dogovor o nastavi na srpskom i albanskom u dve smene je važio nekoliko godina zahvaljujući UNMIK-u, čime je bio izbegnut fizički kontakt učenika.

Inicijativa da i deca koja slušaju nastavu na albanskom budu u istom objektu sa srpskom decom, u istoj smeni, stigla je od opštinskog organa za prosvetu. Direktor tog tela Isljam Šabani kaže da su Albanci primorani na takav potez jer nemaju prostor za oko 660 đaka, pošto je stari školskii objekat pred rušenjem.

U opštinskoj upravi Kosova Polja kažu da nemaju dovoljno objekata za učenike koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku.

Takvu odluka je srpskom nastavnom osoblju preneta pre tri dana i danas još jednom. Albanci smatraju da postoji dobra volja da se problem reši, a Srbi, međutim, ne pristaju.

Nastavnici koji predaju na srpskom čekaju uputstva od Vlade Srbije, odnosno resornog ministarstva.

U ostalim sredinama na Kosovu gde se nastava izvodi na srpskom jeziku prvi školski dan protekao je bez problema.

Ministarstvo o školi "Aca Marović"

Načelnik odeljenja za Kosovo i Metohiju Ministarstva prosvete Srbije Predrag Stojčetović izjavio je danas da više od 80 učenika Osnovne škole "Aca Marović" u Kosovu Polju danas nije započelo školsku godinu jer su roditelji zabrinuti za njihovu bezbednost.

Stojčetović je naveo da su nakon obnove škole, koja je bila spaljena za vreme martovskog nasilja na Kosovu 2004. godine, Srbi koristili školu tokom prepodneva, a da su po podne u njoj bili Albanci.

"Albanci su, bez prethodnog dogovora, poslali jutros u školu decu, nakon čega se 82 učenika osnovne škole 'Aca Marović' iz bezbednosnih razloga vratilo kući", objasnio je Stojčetović.

On je naveo da su roditelji s pravom zabrinuti za bezbednost svoje dece i da je opravdan njihov zahtev da albanska i srpska deca po smenama pohađaju nastavu.

Nova školska godina jutros je počela i za preko 1.000 dece na Gori, koja nastavu pohađaju po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, a nastavu prate po seoskim školama i privatnim kućama.

Ministarstvo je potvrdilo da će u sredinama na Kosovu gde žive Srbi biti nastavljeno obrazovanje po naučno-nastavnim planovima srpskog ministarstva prosvete.

U Ministarstvu je osnovana mešovita Komisija za razmatranje planova i programa i nastavnih sredstava posebno u srpskoj zajednici, sa ciljem da se i oni uključe u kosovski obrazovni sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: