Najbolje zdravstvene ustanove

Najbolje ocenjene zdravstvene ustanove u Srbiji su Dom zdravlja u Sopotu, opšte bolnice u Paraćinu, Ćupriji i Sremskoj Mitrovici i četiri apoteke.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.08.2009.

13:10

Default images

Na Nacionalnoj konferenciji o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite predstavnici Ministarstva zdravlja danas su saopštili da su najvišu ocenu, tri zvezdice pored navedenih ustanova dobile i apoteke u Subotici, Loznici, Smederevu i Sremskoj Mitrovici.

Ove godine je prvi put evaluiran kvalitet zdravstvene zaštite za celu 2008. godinu, a do sada je to rađeno za šestomesečni period.

Praćeni su pokazatelji procesa rada, zadovoljstvo pacijenata i zaposlenih, kontinuirana medicinska edukacija i rad komisija za kvalitet u zdravstvenim ustanovama.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je da je rad na unapređenju kvaliteta jedan od mehanizama za unapređivanje zdravstvenog sistema.

"Da bi se sistem promenio između ostalog potreban je proces izgradnje volje, podrška kvalitetu i timski rad. Podsećam da su zdravstveni radnici odlućujući da se bave tim poslom odlučili da uče celog života", kazao je ministar.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlana Vukajlović rekla je da se kroz finansiranje mora postići efikasnost i da će u narednom periodu kvalitet rada biti merilo finansiranja radnika i zdravstvenih ustanova.

"Postoje ustanove koje rade sa 50 odsto svojih kapaciteta i one koje premašuju kapacitete, a sve su isto finansirane. Ta praksa se mora promeniti, a to traži i Međunarodni monetarni fond", kazala je ona.

Vukajlovićeva je dodala i da će dodatno biti finansirani domovi zdravlja i lekari koji imaju više od 80 odsto registrovanih pacijenata.

Ove godine promenjen je način rangiranja, pa najbolje ocenjene ustanove dobijaju tri zvezdice, potom dve, i jednu - one koje nisu ostvarile dobre rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: