Postignut dogovor sa MMF-om

Postignut je dogovor sa MMF-om o potezima za ovu godinu i prema tom dogovoru neće biti ni povećanja PDV-a, ni smanjenja penzija i plata, saznaje B92 u Vladi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2009.

13:18

Default images

Udara na kućni budžet najverovatnije neće biti ni iduće godine, ali će sigurno biti smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru. Pregovori sa MMF-om o budžetu za 2010. nastavljaju se ujutro, a očekuje se da će konačan dogovor biti saopšten na zajedničkoj konferenciji za novinare sutra u 13 sati.

Novinarima će se u pres sali Vlade Srbije, u ime Misije MMF-a obratiti njen šef Albert Jeger, a ispred Vlade ministri finansija i ekonomije Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić, kao i guverner NBS Radovan Jelašić.

Guverner NBS-a Radovan Jelašić sastao se juče i danas sa predstavnicima MMF-a, u okviru razgovora o reviziji stend-baj aranžmana.

Kako je rečeno u centralnoj banci, glavna tema tih razgovora bila je sprovođenje monetarne politike i monetarna stabilnost u Srbiji.

U dosadašnjim razgovorima sa MMF-om postignuta je saglasnost da u ovoj godini neće biti povećan porez na dodatu vrednost, niti će biti smanjene plate i penzije. Prema izjavama potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića i Božidara Đelića datim u petak, Srbija je blizu dogovora sa MMF-om, kojim bi bilo odobreno da se dozvoljeni budžetski deficit Srbije u ovoj godini poveća sa tri na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Misija MMF-a počela je u Beogradu, 24. avgusta, razgovore o drugoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Od tog aranžmana vrednog oko 2,9 milijardi evra, Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra, dok će povlačenje druge tranše zavisiti od izveštaja Misije MMF-a o sprovođenju dogovorene ekonomske politike u Srbiji, posle završene revizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: