Sela u Srbiji odumiru

Prema alarmantnim procenama Zavoda za proučavanje sela, u Srbiji će za 15 godina oko 700 sela ostati bez stanovnika, što je više od 15 odsto seoskih zajednica.

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2009.

00:18

Default images

Glavni razlog je, naravno, to što u njima živi uglavnom starije stanovništvo, i to najčešće u pograničnim selima. Srbija je 95 procenata ruralno područje, na selu živi 50 odsto stanovništva, kao i oko 40 odsto ukupnog broja mladih u zemlji, navode u Zavodu za proučavanje sela.

Tragom ove statistike, B92 je posetio selo Donja Mionica kod Kosjerića, koje po svemu sudeći, čeka slična sudbina.

Donja Mionica, selo nedaleko od Kosjerića, deli istu sudbinu, kao i veći deo ruralnog područja Srbije. Sve je manji broj mlađih žitelja, pa se staračka domaćinstva trude da koliko mogu ne zapuste imanja i voćnjake. Međutim, starost je na selu daleko teža, nego u gradu.

"Nema ko da pomogne, džaba je. Viđećete dole kada vi prođete, sve je to matoro i nemaš da se uzdaš ti. Pa nemaš koga da nađeš da kupi šljive, da mi pomogne kupiti šljiva", kaže Dušanka Jovanović.

"Živelo se, radilo se, selo, kosilo se, oralo se, kopalo se, želo se. Sve je to ručni rad bio. Eto kakva je sad situacija, nema ko da mi radi", navodi Milić Obradović.

Jedan od retkih povratnika na selo je Dušan Jovanović, koji je ubeđen da će on biti i poslednji žitelj na porodičnom imanju. Njegove sinove, koji su rođeni u gradu, ne privlači seoski život. Dušan ističe da je za poslednje dve decenije broj žitelja višestruko smanjen.

"Odavde je nas osamnaestoro išlo u osnovnu školu u Ražanu, u isto vreme. Sada, imaćemo, polaze nam dva đaka prvaka, sticajem okolnosti. Ove godine imamo još dva đaka, to je znači četvoro đaka", kaže on.

U pokušaju da se trajno ne ugasi porodično imanje, porodica Ralić sagradila je lepu i modernu kuću, ali ni u njoj nema stalnih stanara kaže Panto Ralić.

"Manje, više, skoro svakog vikenda smo tu, pošto živimo u Valjevu. Ali, druga braća i sestra kada mogu dolaze. Tokom godine, možda kažem da oko tri meseca nekog ima u kući", navodi on,

Sela u Srbiju odumiru. Iako je u Donjoj Mionici sve više praznih ambara, sve manje obrađenog zemljišta, pojedini meštani ovog kraja otvorili su vrata za seoski turizam. Na ovaj način pokušava se oživljavanje kraja, koji nikada nije oskudevao u prirodnim lepotama i gostoljubivim domaćinima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: