Klaus: Eko-sijalice su manipulacija

Češki predsednik Vaclav Klaus ocenio naređenja EU, poput onod da se povuku stare sijalice i zamene modernim štedljivim, kao manipulaciju slobodama građana.

Izvor: B92

Subota, 29.08.2009.

01:44

Default images

Klaus je na promociji svoje nove knjige "Plava planeta u opasnosti" u Pragu apelovao na Čehe da se snabdeju u radnjama dok još, kako je naveo, "ima starih poštenih sijalica".

"To je budalaština da vam neko naređuje šta treba da kupite, koliko puta dnevno da upalite sijalicu, ja sam apsolutno protiv", rekao je češki predsednik i dodao da je to još jedan primer manipulacije slobodama građana.

Klaus u svojoj knjizi nastavlja da se obračunava sa svim naučnicima, ekolozima a pre svega političarima koji tvrde da Zemlja postaje sve toplija, a da je jedan od glavnih krivaca globalnog otopljavanja čovek i zagađenje koje proizvodi.

Nova Klausova knjiga je zbornik već objavljenih i nekoliko novih tekstova u kojima ekologe, ili "ekologiste", kako ih zove, optužuje da seju paniku i šire lažni mit o globalnom otopljavanju, koga po Klausovom uverenju nema, a ako bi se kojim slučajem planeta i zagrevala, za to nije kriv čovek.

"Da sam normalan građanin koji ide u prodavnicu sigurno bih se pre 1. septembra snabdeo da mogu da do kraja svog života da koristim stare poštene sijalice 'edisonke', a ne da uskačem u tu modernu koja nastaje oko nas", kazao je na promociji Klaus.

Češki predsednik kazao je da "Plava planeta u opasnosti" kao i prethodna "Planeta plava nikako zelena", koja je u prevodima dobila još oštriji naslov "Plava planeta u zelenim okovima", nikako ne može da se označi kao politički nekorektna i da sve više ljudi ali i naučnika zastupa iste stavove kao on.

"Očigledno je da ekologisti ne žele da menjaju klimu. Žele da promene nas i naše ponašanja. Ekologisti govore o spasavanju planete. Od čega? I od koga? Jedino znam sigurno - mi moramo da je spasimo, a time i nas upravo od njih", navodi Klaus u predgovoru glavnu tezu svoje knjige.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: