Novinari sve češće ostaju bez posla

Nezavršena ili loša privatizacija medija, ekonomska kriza koja je donela dugovanja i višak zaposlenih – razlozi su što novinari sve češće ostaju bez posla.

Izvor: B92

Subota, 29.08.2009.

01:36

Default images

Pre neki dan je doneta odluka o gašenju Televizije Bor, a kraljevački nedeljnik "Ibarske“ je objavio da zbog teške krize u kojoj se nalazi neće izlaziti do daljeg.

Novinarka i voditeljka Slavica Tomić radila je na Televiziji Bor pet godina. Otkaz je dobila u trećem mesecu trudnoće, ali to što je ostala bez posla više je pogađa profesionalno nego kao buduću majku.

"Više me ovo pogađa profesionalno. Trudnoća je činjenica u kojoj se treba radovati i u njoj uživati. Međutim, ne osećam se zbog toga toliko brižno. Mislim, osećam se zbog sebe, zato što sam se školovala, zato što sam želela da radim. Prosto imam 32 godine i kada ću da radim ako ne sad?", kaže Slavica.

Sve više medija u Srbiji se gasi, a Ministarstvo kulture, koje je proletos organizovalo radnu grupu za definisanje mera pomoći medijima tokom ekonomske krize, kao pomoć nudi i nacrt Zakona o javnom informisanju.

"Predloženim izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju smo se potrudili da na neki način bolje definišemo poslovanje medijskih kuća što direktno treba u bolji položaj da dovede i zaposlene. Malo je iznenađujuće što profesionalna udruženja su problematičnom ocenila odredbu u vezi sa blokadom računa od 90 dana što negde pokazuje da novinari., nažalost, nisu uspeli da se kroz svoja udruženja organizuju i zaštite prava novinara i medijskih radnika u celosti“, kaže Nataša Vučković Lesendrić, pomoćnica ministra kulture za medije.

Oko 15.000 zaposlenih je vezano za medije, a među njima je oko 8.000 novinara i snimatelja koji rade na blizu 400 elektronskih medija sa dozvolom, na piratskim stanicama i u 17 dnevnih novina. Pri tome zabrinjavajuće je veliki broj ljudi koji rade u medijima, a ne dobijaju plate ili rade na crno. Ekonomska kriza je doprinela da se sve što godinama nije bilo dobro prelomi kroz otkaze.

“Sasvim je izvesno da će oni bolji moći da nađu posao jer ipak profesionalci su svima potrebni, ali ipak to je jako ograničen broj. Posebno kada je u pitanju unutrašnjost, a vrlo velika je navala na dopisništva za Beograd. Ono što možemo da kažemo ljudima je da ih samo dobar ugovor može zaštiti”, kaže Jelka Jovanović iz NUNS-a.

I u Udruženju novinara Srbije kažu da se u medijima može očekivati veća kriza posebno na lokalnom nivou i još otkaza, a da su na udaru pre svega zaposleni koji rade sa loše sklopljenim ugovorima o radu ili bez njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: