Jeremić: EU je centralni prioritet

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da je članstvo u EU i dalje centralni prioritet Vlade, koja nastoji da prevaziđe prepreke u evropskim integracijama.

Izvor: Blic

Subota, 29.08.2009.

00:45

Default images

U intervjuu za "Blic", Jeremić je odbacio navode da oslanjanjem na Brisel, Moskvu, Peking i Vašington Srbija vodi "šizofrenu spoljnu politiku".

"Ne treba mešati spoljnopolitičke prioritete sa sredstvima koje koristimo da bismo ih ostvarili. Naši spoljnopolitički pritoriteti nisu nimalo šizofreni", rekao je Jeremić, navodeći da su to "put Srbije ka punopravnom članstvu u EU, odbrana teritorijalne celovitosti diplomatskim sredstvima i ostvarivanje najboljih mogućih odnosa u regionu".

Jeremić je kazao da "nema dilema da je centralni strateški prioritet ove Vlade da približi zemlju punopravnom članstvu u EU" i da je radi toga posetio 22 od 27 članica EU, kao i da se sastao sa šefovima diplomatija svih članica osim Irske.

Na pitanje o mogućnosti da u Srbiju dođe šef holandske diplomatije Maksim Verhagen koji je otkazao posetu Beogradu krajem jula, Jeremić je rekao da Vlada nastavlja napore da prevaziđe prepreke u procesu evropskih integracija i da se nada će uskoro ugostiti holandskog ministra.

Jeremić, koji je u Njujorku radi priprema za jesenje zasedanje Generalne skupštine UN, rekao je da će predsednik Srbije Boris Tadić verovatno biti u prilici da se sretne s predsednikom SAD Barakom Obamom na marginama Generalne skupštine, ali i rekao da se nada da će uskoro biti "prilike i da se zakaže zvanična poseta predsednika Vašingtonu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: