Sukobi u Mjanmaru

Na severoisstoku Mjanmara izbili su sukobi između režimskih snaga i jedne etničke grupe. Više desetina hiljada ljudi prebeglo u Kinu.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.08.2009.

20:06

Default images

Narodna Republika Kina je uputila poziv Mjanmaru da održi stabilnost u toj pograničnoj oblasti i da obezbedni sigurnost i legalna prava kineskih državljana koji žive u tom delu susedne države, navodi se u saopštenju postavljenom na Internet stranici Ministarstva spoljnih poslova NR Kine, preneo je Rojters.

Sukobi su izbili posle razmeštanja snaga vojne hunte koja vlada u Mjanmaru u oblasti Šan u kojoj ima mnogo etničkih Kineza koji već više od decenije tu žive i razvijaju posao, najčešće prekograničnu trgovinu.

Najžešći sukobi su vođeni u četvrtak u Kokangu zbog čega je veliki broj lokalnih stanovnika potražio sigurnost na kineskoj teritoriji.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice između 10.000 i 30.000 civila je napustilo svoje domove i imovinu bežeći pred nasiljem.

Prema izjavi jednog od izbeglica iz Kokanga, najmanje 10 civila je ubijeno u sukobima, dok su radnje i druga imovina kineskih državljana u tom gradu opljačkani.

Aung Zav, izdavač magazina "Iravadai", čije je sedište u Tajlandu, ocenio je da su sukobi odavno očekivani i da tenzije nisu porasle samo između režimskih snaga i etničkih lokalnih grupa, već i između Mjanmara i NR Kine koja je pojačala mere bezbednosti duž zajedničke granice.

Neki analitičari smatraju da mjanmarska vojna hunta želi da preuzme kontrolu u toj oblasti od lokalnih vlasti, što neće biti lak posao, naveo je Rojters.

Po jednom mišljenju, time režim želi da pred izbore, koji će biti održani 2.010 posle pauze od 20 godina, prisili etničke grupe da se pridruže graničarima pod kontrolom vojske.

Drugi misle da vlasti jedino žele da razoružaju te grupe i stave ih pod kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: