Kon: Vakcina krajem godine

Vakcina protiv novog gripa ne stiže pre prvog talasa epidemije, već tek krajem ove godine ili početkom sledece, kaže Predrag Kon.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2009.

17:14

Default images

Na vest da se pojavio lek za novi grip, koji je dostupan putem interneta, nadležni upozoravaju građane da se lek “tamiflu” legalno može nabaviti samo uz lekarski recept. Epidemiolog Predrag Kon, koji je održao predavanje u organizaciji Američke privredne komore, rekao je da je Srbija obezbedila tri odsto doza leka u odnosu na broj stanovnika i da je to dovoljno za lečenje teških slučajeva.

Kon je naveo da se veliki talas zaraze u Srbiji može očekivati u februaru ili martu, ali je dodao da je moguće da se to dogodi i ranije.

Kon, koji je šef radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije, kaže da će “tamiflu” u Srbiji dobijati samo teški slučajevi, a da ostali treba da se leče pojačanom vitaminskom terapijom kao i kad imaju običan grip.

Kon kaže da jedan broj građana kupuje lek zbog straha što je pogrešno.

“Ima dovoljno (lekova) za lečenje teških slučajeva, a za potražnju neće imati dovoljno i zato treba imati i stvarati poverenje i razvijati organizaciju da to bude dostupono tamo gde je neophodno. Treba reći da vakcina nažalost ne stiže pre prvog talasa što je jako važno. Za očekivati je da stigne tek krajem ove godine ili početkom sledeće”, navodi Kon.

Povodom navoda u medijima da se pojavio lažni lek za novi grip koji sadrži otrov za miševe Kon je rekao da je to, ako je tačno, kriminalna radnja i da se mogla očekivati pojava lažnih lekova.

“Ono što ja mogu da kazem to je da treba kupovati lekove isključivo na osnovu recepta lekara u ustanovama koje su za to zadužene, a onima koji rade u tim ustanovama da vode račcuna od koga nabavljaju lekove i mislim da između nema ništa - sve ostalo je kriminal”, poručuje on.

Kon je kazao da je smrtnost od novog gripa ista kao i smrtnost od običnog gripa, ali da se očekuje veći broj obolelih od novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: