Šta bi donelo svedočenje Markovića

Mogućnost da Rade Marković bude svedok saradnik u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije naišla je na odobravanje, ali i na osudu dela javnosti.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2009.

17:08

Default images

Poslanici će se u ponedeljak izjasniti i o izmenama Zakonika o krivičnom postupku. To je otvorilo i spekulacije da bi bivši šef DB-a Rade Marković mogao da dobije status zaštićenog svedoka u slučaju Slavka Ćuruvije, a samim tim i oprost dela zatvorske kazne na koju je osuđen za zločin na Ibarskoj magistrali, atentat na Vuka Draškovića u Budvi i ubistvo Ivana Stambolića.

Jedan od autora pomenutih izmena, profesor Goran Ilić, za B92 kaže da one neće moći da budu primenjene na četrdesetogodišnju kaznu zatvora koju je Marković dobio za zločin na Ibarskoj magistrali, već da bi mu u slučaju da postane svedok saradnik mogla biti umanjena samo petnaestogodišnja kazna izrečena pred Specijanim sudom.

Danica Drašković, međutim, upozorava da presuda za Ibarsku nije pravosnažna i smatra da je jedna svrha najavljenih izmena Zakonika o krivičnom postupku da se Rade Marković oslobodi iz zatvora.

Nejasnoće o tome koliki bi deo kazne i za koji zločin Markoviću mogao da bude oprošten, ukoliko dobije status svedoka saradnika, za B92 je razjasnio član Radne grupe koja je pripremila izmene Zakonika, profesor Goran Ilić.

On objašnjava da bi nekadašnji šef DB-a u taj program mogao da uđe jedino umanjenjem petnaestogodišnje zatvorske kazne za pomaganje ubistva Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića.

“Pogodnost o kojoj mi govorimo može da uživa samo osoba koja je osuđena za organizovani kriminal, kojoj je ta presuda pravosnažna, pod uslovom da nije organizovala delo organizovanog kriminala i da nije osuđena na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora”, objašnjava Ilić.

“Ako bi on uživao tu pogodnost, ona bi se odnosila samo na osudu od 15 godina zatvora. Ona nikako ne bi mogla da se odnosi na osudu od 40 godina zatvora, koju je izrekao sud u redovnom postupku. Definitivno, moje mišljenje je da li njegov interes uopšte i postoji, jer se tim aranžmanom uopšte ne može dovesti u pitanje ova maksimalna zatvorska kazna”, kaže on.

Branka Prpa, koja je bila sa novinarom Slavkom Ćuruvijom u trenutku kada je ubijen, uverena je da bi informacije kojima bivši šef DB-a Rade Marković raspolaže pomogle rasvetljavanju mnogih političkih ubistava počinjenih u ime države.

“Ne sad samo za pojedinačne slučajeve onih koji su izgubili svoj život u odnosu na jedan totalitarni sistem u kojem je takva služba mogla da funkcioniše, nego mislim da je to važno za demontažu ostataka tog sistema u jednoj demokratskoj državi”, smatra Prpa.

“Ako Rade Marković ne progovori, bojim se da će ti ljudi doveka šetati Beogradom. I sada, ako pogledate koja je sada tu zapravo korist, onda mislim da je iz jednog takvog svedočenja najveća korist opšti interes”, ocenjuje ona.

Danica Drašković, kojoj je u zločinu na Ibarskoj magistrali, za koji je Marković osuđen na 40 godina zatvora ubijen brat, trojica prijatelja i pokušano ubistvo supruga Vuka Draškovića, za B92 međutim naglašava da postoji samo jedna svrha najavljenih izmena Zakonika o krivičnom postupku - da se iz zatvora oslobodi Radomir Marković.

Kako bi se to sprečilo, ona zahteva da presuda protiv Markovića za zločin na Ibarskoj magistrali što pre postane pravosnažna.

“Kao što ga je Koštunica držao na vlasti šest meseci posle 5. oktobra, iako su svi znali da je organizator državnog terorizma, tako i ovi danas pokušavaju da mu umanje kaznu samo zato što su strukture DB-a još uvek na vlasti“, kaže Draškovićeva.

“To ubistvo Slavka Ćuruvije stavljeno je u prvi plan samo zato da bi Radomir Marković mogao da bude zaštićeni svedok. Nepotrebno je svedočenje Radeta Markovića o tom ubistvu, sve ima u sudskim spisima. Miljko Radisavljević je nekoliko puta najavljivao otvaranje procesa, a onda se neko iz DB-a setio da to zaustavi i da pruži priliku Markoviću da kaže nešto i da se na taj način oslobodi“, tvrdi ona.

Podsetimo, specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je nedavno izjavio da će pomenute izmene, između ostalog, doprineti rasvetljavanju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Radisavljević tom prilikom nije direktno označio Markovića kao osobu na koju se računa kako bi se to ubistvo rasvetlilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: