Nova fabrika za preradu voća

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić otvorio je u Osečini Fabriku za proizvodnju suvog voća, ukazujući da bi trebalo raditi na povećanju izvoza šljive iz Srbije.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.08.2009.

15:44

Default images

"Izvoz šljive čini samo 10 odsto od ukupnog izvoza svežeg voća iz Srbije, što je daleko od mogućnosti, kada se zna da naša zemlja ima šljivu odličnog kvaliteta", rekao je Dinkić. On je naveo da bi izvoz šljive "morao da bude i veći" i da mi do sada nismo koristili mogućnost da na ruskom tržištu šljivu možemo plasirati bez carine.

Prema njegovim rečima, razlog za nizak nivo izvoza šljive treba tražiti i u činjenici da nemamo dovoljno savremenih fabrika za preradu, poput ove u Osečini.

Dinkić je rekao i da je otvaranjem te fabrike dobijena mogućnost i za povećanje plasmana i izrazio nadu da će to doprineti i povećanju proizvodnje šljive, čiji su prinosi po stablu sada tri puta niži od proseka u Evropskoj uniji.

"To govori da možemo daleko više da proizvedemo šljive i da zajedno, uz ovakvu savremenu preradu, možemo znatno da povećamo i izvoz i prihode od izvoza", kazao je on.

Novootvorena fabrika za sušenje voća ima godišnji kapaciteta od 3.000 tona, a izgrađena je zajedničkim sredstvima osečinske "Inteme" i ruskog investitora, uz finansijsku podršku Fonda za razvoj Srbije.

Gotovo celokupna godišnja proizvodnja šljiva, višanja, kajsija, krušaka, jabuka i ostalog voća koje će sušiti, biće izvezena na tržište Rusije, Egipta, Nemačke, Austrije, Italije, Hrvatske, Slovenije i u druge zemlje.

Savremena oprema za sušenje šljiva uvezena je iz Argentine, a u fabrici će dobiti posao 60 radnika.

U Osečini kod Valjeva danas je počela trodnevna manifestacija "Sajam šljive", koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: