Grej: Mere neodržive na duži rok

Mere koje je Vlada Srbije do sada preduzela da bi smanjila budžetske izdatke nisu održive na duži rok, kaže šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej.

Izvor: FoNet, Blic

Petak, 28.08.2009.

09:04

Default images

"Vlada je već preduzela izvesne hitne mere da bi smanjila budžetske izdatke - zamrzla je plate i penzije i smanjila kapitalne radove i druge diskrecione rashode. Međutim, te mere s vremenom postaju neodržive", rekao je Grej za današnji "Blic".

Prema njegovim rečima, izveštaj Svetske banke "Kako sa manje uraditi više" razmatra temeljnije reforme u ključnim javnim sektorima, čime su obuhvaćeni zdravstvo i obrazovanje, ali i penzioni sistem u Srbiji, socijalna pomoć, infrastruktura - putevi i železnica, i subvencije.

Na pitanje da li smatra da Vlada pokazuje napredak u naporima da reformiše javni sektor, posebno "velike potrošače" poput penzionog sistema, i sektora obrazovanja i zdravstva, Grej je odgovorio da je Vlada izložila u glavnim crtama i u nekim slučajevima započela određen broj inicijativa za reformisanje u tim sektorima.

"Da li su one dovoljne ili nisu, zavisiće od toga koliko će Vlada biti uspešna u njihovom sprovođenju", ocenio je on.

Grej je dodao da je "izuzetno značajno da se za vreme krize ne smanjuju socijalni programi za siromašne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: