Rasmunsen: Balkan je prioritet

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio da je njegov zadatak i da se sve balkanske države nađu u evroatlantskim strukturama u narednim godinama.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2009.

00:46

Default images

Generalni sekretar Rasmusen razgovarao je u Atini o novoj strategiji Severnoatlantske alijanse sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom, sa kojim je bila i ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani, javila je grčka novinska agencija ANA.

Rasmusen je rekao da se nada da će Grčka nastaviti aktivno da učestvuje u aktivnostima Alijanse na Balkanu, koji još nije "u potpunosti stabilizovan", i da će Atina preuzeti jednu od vodećih uloga u okviru Evropske unije i NATO-a kako bi se sve zemlje u regionu našle u evroatlantskim institucijama.

Tema razgovora je, između ostalog, bila i situacija u Avganistanu posle predsedničkih izbora održanih 20. avgusta, kao i Međunarodne snage bezbednosti u ovoj zemlji, koje su pod komandom NATO-a.

Grčki premijer je izjavio da su se, u pogledu odnosa Alijanse sa Rusijom, on i generalni sekretar NATO-a u potpunosti saglasili da je neophodno da ovaj odnos postane jedan od prioritete Alijanse.

Atina se zalaže za upotrebu svih mehanizama kako bi bili ostvareni bolja saradnja i dijalog sa Moskvom, prenela je ANA.

Rasmusen je i sa grčkim ministrom odbrane Evangelosom Maimarakisom razgovarao o pitanjima koja se tiču Alijanse i njene budućnosti, a tema razgovora su takođe bili budućnost nove strateške doktrine NATO-a, odnosi između Alijanse i EU i bezbednosna pitanja u širem regionu Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: